Například ke konfliktu na Ukrajině Zeman uvedl, že jde podle něj o občanskou válkou, a ne o ruskou invazi. Zmínil také, že sankce Západu vůči Rusku jsou neefektivní. Jeho postoj je tak v rozporu s názorem většiny západních představitelů i zástupců české vlády.

S tím ale Ovčáček nesouhlasí. "Prezident stejně jako vláda zastává proevropský kurz zahraniční politiky. Veškeré aktivity pana prezidenta jsou v souladu se zahraniční politikou České republiky a vlády," řekl ČTK Ovčáček.

Sobotka ve čtvrtek během své návštěvy Spojených států řekl, že je třeba sladit komunikaci ústavních činitelů. Po dnešním zasedání předsednictva ČSSD uvedl, že vláda musí být v této věci vůči prezidentovi aktivní. "Je důležité, abychom usilovali o to, aby Česká republika navenek působila jako konzistentní země, jako srozumitelná země, jako věrohodný partner pro naše spojence," podotkl před novináři.

V posledních deseti měsících se to podle Sobotky zásadně dařilo. "Nicméně ty poslední tři týdny nepokládám pro pana prezidenta za úplně šťastné," dodal.

Zaorálek k premiérově výzvě dnes poznamenal, že vláda a Hrad konzultují postoje k zahraniční politici už nyní. "Podle mě jde spíš o to učinit ty konzultace ještě intenzivnější a především zprostředkovat informace, které máme, abychom při těch vyjádřeních o sobě co nejvíc věděli," řekl ministr novinářům. "Po těch posledních dnech je i pro mě důležité, abychom v té komunikaci s panem prezidentem ještě přidali a byla ještě pravidelnější," dodal.

Také hradní mluvčí uvedl, že se Zeman pravidelně setkává jak s premiérem, tak se Zaorálkem. Své postoje prý konzultoval se šéfem diplomacie a ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) i před zářijovým summitem NATO. Tam Zeman řekl, že Praha bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny.

Sobotka bude se Zemanem o jeho výrocích mluvit na pravidelném setkání, které je naplánováno na 10. prosince. "Budeme vyčkávat, s jakým návrhem pan premiér přijde," uvedl Ovčáček. Sobotka uvedl, že půjde na Hrad zřejmě s obsáhlou agendou.