Nápis parafrázuje název skladby Happy Xmas (War Is Over), tedy Šťastné Vánoce (Válka skončila), kterou nahráli John Lennon s Yoko Ono v roce 1971. "Nechtěli jsme přetírat něčí nápisy, ale dát prostor pro nové. Zeď už sloužila jen jako turistická atrakce a staré nápisy už byly vyprázdněné. Je to v duchu myšlení Johna Lennona. Dali jsme prostor pro svobodné vyjádření dalším lidem," řekl ČTK Jan Dotřel u umělecké skupiny. Na místě prý byli několik hodin a dokonce i diskutovali s kolemjdoucími.

Zástupci řádu se ráno obrátili na policii, po komunikaci se studenty, kteří se k přemalování zdi přihlásili, ale své podání stáhli. "Ráno jsme se domnívali, že jde o vandalismus. Je škoda, že se na nás neobrátili předem, mohli jsme tomu nedorozumění předejít," řekl ČTK mediální zástupce řádu Michal Peterka.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana by nicméně šlo maximálně o přestupek, a to buď proti občanskému soužití, nebo proti majetku. O trestný čin sprejerství se prý nejedná, zeď je k němu v podstatě určena.

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové byla zeď přebílena pravděpodobně v noci z 16. na 17. listopadu. "Praha 1 proti sprejerství bojuje, ale Lennonova zeď má svoji symboliku. Je to takové sprejerství naruby," řekla ČTK Blažková.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. První nápisy a básničky se tu začaly objevovat již v 70. letech minulého století a postupně se dostala až do turistických průvodců. Kromě textů tu byl i portrét Johna Lennona, který jej většinou zobrazoval v dlouhých vlasech a brýlích z období Bílého dvojalba z roku 1968. Zeď několikrát nechala přemalovat za minulého režimu komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. U zdi se konaly pravidelné vzpomínkové akce na Lennona.