Městské části vadí, že stovka nových domů, které vzniknou těsně u hranice obou katastrů, by měla být připojena k jejich silnicím, ty ale takový nápor neunesou. V Klánovicích už jedno referendum uspořádali v listopadu 2009. Obyvatelé tehdy výraznou většinou odmítli výstavbu golfového hřiště.

Teď Klánovice odmítají připojení developerského projektu na místní silnice. "Lidé potvrdili, že s námi souhlasí, když investorovi už od roku 2003 říkáme ne," řekl starosta Klánovic Petr Soukup. Proti referendu se postavily Horní Počernice, které developerský projekt podporují. Jejich vedení napsalo na pražský magistrát, aby usnesení klánovického zastupitelstva zneplatnil, což ale odmítl.

"Ve svých důsledcích může znamenat zamezení výstavby a tím i rozvoje území městské části Praha 20," napsala tehdy starostka Horních Počernic Hana Moravcová (Šance pro Počernice) v dopise pražskému magistrátu. Projekt od Horních Počernic, na jejichž katastru vzniká, odděluje dálnice D11 a leží blíž u Klánovic.

Referendum se nelíbilo ani investorovi, společnosti UBM, která chce v projektu Villa Park Klánovice postavit více než sto domů a novou školku. "Pokud by Klánovičtí odpověděli, že jsou proti a referendum bylo platné, náš projekt bude další dva roky stát a my budeme zvažovat podání dalších žalob za zmařenou investici," řekla ČTK již dříve Simona Kulhánková z UBM Klánovice s.r.o.

Silnice, přes které by obyvatelé Villa Parku jezdili, jsou podle klánovického starosty Soukupa ve špatném stavu. "Většinou nemají povrchovou ukončující vrstvu, jsou vytlučené, při deštích jsou zaplavovány a nemají žádné chodníky," uvedl. Odhad nákladů na vybudování chodníků a opravy komunikací je podle něj zhruba 70 milionů korun, rozšíření kapacit mateřské a základní školy se odhaduje na 30 milionů korun.