Starosta Manily Joseph Estrada uvedl, že některé části metropole byly zaplaveny přes noc a že musela být evakuována řada obyvatel chudinských čtvrtí. Své domovy muselo opustit více než 37.000 lidí, většina z evakuovaných žila v okolí rozvodněné řeky Marikina, oznámila zástupkyně úřadu stejnojmenné čtvrti Manily.

Během noci napadlo stejné množství srážek jako takřka za celý měsíc, řada obyvatel tak zůstala uvězněna ve svých domovech. Poté, co Filipíny zasáhla tropická bouře Fung-Wong, bylo v metropoli kvůli silným dešťům a problémům s radarem zrušeno či odkloněno nejméně 80 letů.

Zaplavené silnice způsobily ve dvanáctimilionové filipínské metropoli dopravní kolaps. Řidiči se do hlavního města vydali asi i proto, že je úřady neinformovaly o rozsahu povodně. Například filipínská burza přerušila obchodování a některé banky poslaly zaměstnance domů ještě před polednem.

Filipínské úřady jsou přitom v pohotovosti již od středy, a to kvůli hrozbě sopečného výbuchu. Nejaktivnější vulkán Mayon totiž hlásí menší erupce, které si vyžádaly evakuaci 26.000 lidí.

Tropická bouře Fung-Wong zřejmě do neděle opustí území Filipín. Očekává se, že učiní ostrý obrat na sever, kde může zasáhnout Tchaj-wan a jih Japonska.

Filipíny každý rok čelí asi dvěma desítkám silných bouří, které si často vyžádají oběti na životech. Před několika dny se Filipíny potýkaly s tajfunem Kalmaegi, jeho řádění nepřežilo osm lidí. Loni v listopadu zasáhl ostrovní stát tajfun Haiyan, který si vyžádal 7300 mrtvých nebo pohřešovaných.