"Jednání bylo z mého pohledu cenné, šlo do hloubky projednávaných otázek," uvedl ministr obrany. Ocenil také to, že mohl prezidenta seznámit se stavem armády, se svou dosavadní prací na ministerstvu a s přípravou zákonů.

V souvislosti s projednáním summitu Zaorálek i Stropnický uvedli, že účastníci dnešní schůzky v Lánech se na jeho přípravě shodli. Podle Stropnického hlavním smyslem bylo to, aby český hlas na vrcholná schůzka aliance zněl jednotně.

Podle Stropnického mezi hlavními tématy summitu má být budoucnost Severoatlantické aliance a její financování, situace na Ukrajině a v Iráku. Zaorálek ČTK řekl, schůzka by také měla ukázat akceschopnost, jednotnost a připravenost aliance a to, že je stabilizujícím prvkem ve světě. Zástupci Česka podle něj chtějí partnery v alianci současně ujistit, že česká armáda je jejich spolehlivým členem. Rovněž prý chtějí vyjádřit podporu nezávislosti Ukrajiny.

Oba ministři uvedli, že Zeman bude chtít ve Walesu, kde se summit 4. a 5. září koná, vystoupit s otázkou boje proti mezinárodnímu terorismu. Ovčáček už dříve řekl, že se prezident domnívá, že summit by ji neměl opomenout, mezinárodní terorismus se podle něj stal o to aktuálnějším, oč důležitější jsou operace islámských fundamentalistů v Iráku. Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance by měla určit i budoucí směřování vojenského spojenectví po skončení rozsáhlé mise v Afghánistánu.