Referendum ke stavbě radnice za stamiliony korun požadovala opozice a místní sdružení, sebrali k tomu v minulých měsících asi 9600 podpisů. Podle radnice bylo ale téměř 2000 hlasů neplatných, a archy tak nesplnily zákonné povinnosti. Radnice se podle starosty Bohumila Zoufalíka (Nezávislí pro Prahu 10) rozhodla k referendu připojit a vyhlásit ho i přes nedostatky. Organizátoři naopak vedení radnice obvinilo, že referendum "ukradlo".

Zatímco opozice chtěla, aby lidé hlasovali o omezení nákladů na stavbu nové radnice na 500 milionů korun, vedení radnice se rozhodlo připojit i další otázky. Jsou mezi nimi otázka nulové tolerance k hazardu, výstavba hospice či parkovacího domu, oprava stadionu Ďolíček za 150 milionů korun nebo pokračování v privatizaci bytů.

Rozděleny jsou do tří okruhů. K prvním se budou lidé vyjadřovat během prvního kola doplňovacích senátních voleb, které se v Praze 10 koná 19. a 20. září, k druhému o týden později a k třetímu během komunálních voleb 10. a 11. října.

Referendum týkající se stavby nové radnice je naplánováno na druhé kolo senátních voleb. To se opozici nelíbí, protože statisticky chodí k doplňovacím senátním volbám méně lidí než třeba ke komunálním volbám. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit 35 procent voličů. Zastupitelka Pavlína Hájková (TOP 09) způsob vypsání referenda označila za manipulaci, TOP 09 podle ní přijaté usnesení napadne soudně. "Referendum má být podle předchozích rozhodnutí soudu spjaté s těmi volbami, které zaručují větší volební účast. V této situaci to jsou zcela jasně volby komunální, nikoli senátní," poznamenala Hájková.

Zoufalík odmítl, že by se vedení radnice snažilo termínem výsledek referenda ovlivnit. "Pokud bude v chystaném referendu hlasovat většina zúčastněných občanů, byť by to nebyla zákonem stanovená většina, okamžitě svolám zastupitelstvo a pro mě i pro náš klub budeme toto rozhodnutí občanů brát jako závazné a v tomto duchu předložím i návrh usnesení," uvedl starosta.

Organizátoři referenda z řad opozice uvedli, že nyní budou chtít vyřazené hlasy překontrolovat. "Pokud se ukáže, že něco chybí, už nyní máme dostatek podpisů, které to doplní," řekla Renata Chmelová z koalice Vlasta.

Otázky referenda, které se bude konat 19. a 20. září:

Otázka č. 1: Souhlasíte s nulovou tolerancí hazardu na Praze 10?

Otázka č. 2: Souhlasíte s tím, aby finanční prostředky určené k financování mládežnického sportu, které v případě nulové tolerance hazardu nebudou příjmem rozpočtu městské části Praha 10, byly ve stejné výši vynaloženy k řešení uvedené problematiky z rozpočtu městské části Praha 10?

Otázka č. 3: Souhlasíte s vybudováním hospice na území městské části Praha 10 z prostředků městské části Praha 10?

Otázky referenda, které se bude konat 26. a 27. září:

Otázka č. 1: Souhlasíte s tím, aby náklady na výstavbu sídla Úřadu městské části Praha 10 zahrnující pořízení pozemků potřebných pro výstavbu byly omezeny částkou 500 mil. Kč bez DPH?

Otázka č. 2: Souhlasíte, aby základním hodnotícím kritériem v zadávacím řízení na pořízení sídla Úřadu městské části Praha 10 byla ekonomická výhodnost nabídky a dílčím kritériem s nejvyšší vahou byla nabídková cena?

Otázka č. 3: Souhlasíte s tím, aby městská část Praha 10 ze svého rozpočtu zrekonstruovala stadion Ďolíček za maximální částku 150 mil, Kč bez DPH?

Otázka č. 4: Souhlasíte s tím, aby celkové náklady na rekonstrukci nebo pořízení sídla Úřadu Městské části Praha 10 byly omezeny částkou 500 milionů Kč včetně DPH a případných úroků?

Otázka č. 5: Souhlasíte s tím, aby dosavadní proces výběru sídla Úřadu Městské části Praha 10 byl zrušen?

Otázka č. 6: Souhlasíte s tím, aby hodnotícími kritérii pro konečný výběr sídla Úřadu Městské části Praha 10 byly ekonomická výhodnost a dopravní dostupnost pro občany MČ Praha 10?

Otázka č. 7: Jste pro to, aby na řešení sídla Úřadu Městské části Praha 10 byla vyhlášena veřejná architektonická soutěž podle pravidel České komory architektů?

Otázky referenda, které se bude konat 26. a 27. září:

Otázka č. 1: Souhlasíte s pokračováním privatizace bytů svěřených městské části Praha 10 oprávněnými nájemci bytů?

Otázka č. 2: Souhlasíte s řešením problematiky bezpečnosti dětí v základních a mateřských školách a bezpečnosti ochrany majetku občanů ve veřejném prostoru městské části Praha 10 formou kamerového systému napojeného na pult centrální ochrany městské části Praha 10 včetně propojení na Policii České republiky a Městskou polici Hl. m. Prahy?

Otázka č. 3: Souhlasíte, aby městská část Praha 10 i nadále z vlastního rozpočtu nad rámec svých zákonných povinností poskytovala Hl. m. Praze a TSK Praha finanční prostředky na financování oprav a údržby veřejných komunikací ve vlastnictví Hl. m. Prahy?

Otázka č. 4: Souhlasíte, aby městská část Praha 10 vybudovala parkovací dům na Francouzské ulici a dotovala jeho budoucí provoz tak, aby parkování v něm bylo dostupné všem občanům městské části Praha 10?

Otázka č. 5: Souhlasíte, aby městská část Praha 10 vybudovala parkovací dům na Vršovické ulici a dotovala jeho budoucí provoz tak, aby parkování v něm bylo dostupné všem občanům městské části Praha 10 a iniciovala odpovídající změnu územního plánu hl. m. Prahy?

Zdroj: Jan Charvát, mluvčí Prahy 10