Boje se přesunuly i do hlavního města a mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfová řekla, že jsou už poblíž velvyslanectví, takže pobyt v něm nebyl bezpečný. Ministr zahraničí John Kerry v Paříži prohlásil, že USA "pozastavily" diplomatickou misi v Libyi.

USA už dříve z Tripolisu nechaly odvést část personálu svého zastupitelství, zbylí pak odjeli dnes do Tuniska. "Podporujeme libyjský národ v této těžké době a připravujeme návrat diplomatů do Tripolisu, jakmile bude bezpečnost obnovena," řekla Harfová.

USA v roce 2012 přišly v Libyi o svého bývalého velvyslance, který byl spolu se třemi dalšími Američany zabit při útoku na konzulát v Benghází.

Libyjská vláda v pátek znovu bezvýsledně vyzvala k ukončení bojů mezi znepřátelenými milicemi, které soupeří o kontrolu nad strategickými objekty v zemi. Tyto skupiny svrhly v roce 2011 režim někdejšího vůdce Muammara Kaddáfího, avšak odmítají nyní složit zbraně a podřídit se centrální vládě. Ve čtvrtek jedna z nich zabránila premiérovi Abdalláhovi Sánímu nastoupit do letadla na vojenském letišti u Tripolisu. Mezinárodní letiště je zavřené do 13. července, kdy začaly boje.

K podobnému kroku jako USA už dříve přistoupilo Turecko, když z Libye odvolalo na 700 svých občanů.