"Průměr minim byl v ČR minus 1,6 stupně Celsia, v západních Čechách dokonce minus 4,7 stupně Celsia," uvedl Jan Šrámek z ČHMÚ. Největší mráz byl zaznamenán na Jezerní slati ve stanici Kvilda-Perla, a to minus 14,9 stupně. ČHMÚ ale původně uváděl jako dnešní nejchladnější stanici Horskou Kvildu, kde byl minus 13,6 stupňů Celsia. Stanice Kvilda-Perla totiž podle meteoroložky ČHMÚ nepatří přímo ústavu, ačkoliv je zařazena do jeho přenosové sítě a data meteorologové využívají. Na 12,5 stupně pod nulou klesla rtuť na Rokytské slati, na Březníku bylo minus 10,6 stupně.

Nejstarší dnes překonaný rekord je z roku 1929 z Žatce, kde dnes naměřili minus 4,7 stupně, přičemž původní hodnota byla minus 3,4 stupně. Rekord byl překonán také třeba v Praze Ruzyni, kdy původní minimum minus 2,6 stupně z roku 1977 bylo překonáno teplotou o jeden stupeň nižší. Teplotní rekord hlásí také Český Krumlov Přísečná, Ústí nad Labem Vaňov, Strakonice, Česká Lípa nebo Deštné v Orlických horách.

Podle předpovědi se už během dneška oteplí, nejvyšší denní teploty budou mezi 11 až 15 stupni. O víkendu pak teploty vystoupají na 16 až 20 stupňů a stejné teplo má panovat i po většinu příštího týdne. Počasí ale bude aprílové, polojasnou oblohu budou střídat přeháňky a bouřky. Ráno se mohou vyskytnout mlhy.