Vědci ale fungování Grantové agentury kritizují dlouhodobě. Na nastavení podmínek v soutěži o juniorské granty si stěžují také vědkyně.

Z grantové soutěže se podle vědců stává bizarní loterie. Pokud podle nového pravidla dostanou navrhovatelé v prvním kole letošní soutěže známku C, což je nejhorší, budou pro příští rok automaticky vyřazeni. Řada vědeckých týmů je přitom na grantech existenčně závislá. Agentura údajně podle fóra striktně vyžaduje, aby bylo v prvním kole vždy vyřazeno alespoň 30 procent projektů v každém panelu. Vypadnout ze soutěže tak mohou nejen nekvalitní projekty, ale i ty s formálními nedostatky.

GAČR ale s touto interpretací nesouhlasí. Princip, který má do budoucna zamezit opakovanému podávání nekvalitně připravených návrhů projektů, vychází podle ní z principů hodnocení Evrospké rady pro výzkum (ERC). Zatím není finální a nebude se zavádět do doby, než se k němu vyjádří RVVI a následně vláda. Toto také GAČR zveřejnila na konci února na webu.

Navrhovatele zároveň upozornila, že velmi nekvalitním projektům bude hrozit vyřazení návrhu projektu ze soutěže v následujícím roce. "Předsednictvo GAČR v této souvislosti záměrně nepoužilo žádnou z kategorií projektů dosud uplatňovaných v procesu hodnocení, tedy ani takzvanou kategorii C," uvedla agentura v prohlášení, které poslala ČTK.

Mladí vědci chtějí, aby GAČR zveřejnila úplné znění postupů, jak se projekty hodnotí, včetně všech pokynů pro hodnotitele. Kritizované podmínky se mají vztahovat i na juniorské granty, které mají pomoct nejlepším mladým badatelům založit vlastní vědecké týmy a dosáhnout lepších výsledků. Podle fóra ale pravidla spíše demotivují. "Není možné si představovat, že se nám budou zjevovat excelentní týmy z ničeho a že budou existovat nezávisle na okolních pracovištích," uvedl Komm.

NKC - ženy a věda, které jedním ze svých podnětů vůči GAČR uspělo i u ombudsmana, kritizuje problematické nastavení podmínek pro juniorské granty. Budou prý mít negativní dopad na ženy - vědkyně. Žádají proto vedení univerzit a výzkumných ústavů, aby se připojila k výzvě za úpravu pravidel.

Juniorské granty, které nahradily granty postdoktorské, jsou od letoška jedinou veřejnou formou podpory začínajících vědkyň a vědců v oblasti základního výzkumu v ČR. Podmínkou pro účast v soutěži je mimo jiné i absolvování nepřerušené šestiměsíční postdoktorské zahraniční stáže. Zástupci fóra se mají příští týden setkat s vicepremiérem pro výzkum Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) a věří, že se fungováním GAČR bude zabývat.