Po gruzínské porážce v konfliktu s Ruskem vyhlásily pod ruským patronátem samostatnost gruzínské provincie Abcházie a Jižní Osetie. Jednostranně vyhlášenou nezávislost, kterou Moskva houževnatě hájí, drtivá většina států neuznává a Gruzie obě provincie stále pokládá za své území.

O referendu, které by se vyslovilo k návrhům na připojení k Rusku, se v Jižní Osetii hovoří už několik let. Region usiloval o odtržení od Gruzie od počátku 90. let, předmětem mezinárodního sporu se jihoosetský separatismus stal po ruském uznání.

I když Jižní Osetie součástí Ruska formálně není, většina tamních obyvatel má ruské občanství a hlavní měnou je tam ruský rubl. Moskva v oblasti udržuje poměrně silné vojenské jednotky a dotuje místní ekonomiku miliardami rublů ročně.

Bibilov předpokládá, že referendum o spojení se Severní Osetií se uskuteční souběžně s parlamentními volbami, které se v Jižní Osetii budou konat letos v létě. Pokud se prezident Tibilov k jeho plánům nepřipojí, hodlá Bibilovova strana Jednotná Osetie zorganizovat hlasování sama.