Prozápadní demonstranty pozdravili američtí senátoři Chris Murphy a John McCain, kteří přijeli do Kyjeva v sobotu. Podle Murphyho, který je šéfem evropského podvýboru amerického Senátu, spočívá budoucnost Ukrajiny ve sjednocení s Evropou, což je volba, kterou USA podporují. Podle McCaina "Ukrajina po spojení s EU učiní Evropu lepší, stejně jako sama Ukrajina se stane lepší ve spojení s Evropou". Slova amerických politiků přivítali davy demonstrantů ovacemi.

Uprostřed opozičního mítinku dnes zkolaboval čtyřiapadesátiletý muž, jemuž nepomohl ani rychlý zásah zdravotníků. Podle agentury Unian podlehl infarktu při převozu do nemocnice.

Účastníci mítinku přijali rezoluci, v níž žádají propuštění všech ukrajinských politických vězňů včetně vůdkyně opoziční strany Vlast Julije Tymošenkové. Expremiérka si v Charkově odpykává sedmiletý trest za překročení pravomocí při podpisu plynové smlouvy s Ruskem v roce 2009. Rezoluce se rovněž důrazně staví proti účasti Ukrajiny v celní unii s Ruskem.

V Mariinském parku jen několik set metrů od náměstí Nezávislosti se shromáždilo asi 15.000 lidí, kteří přijeli podpořit prezidenta Janukovyče z východních ruskojazyčných regionů. Podle organizátorů jde o trvalou, nikoli jednorázovou akci. "Neskončíme, dokud se nepodaří situaci v zemi stabilizovat," řekl ruským novinářům poslanec vládní Strany regionů Michail Čečetov.

Šéf opoziční strany UDAR Vitalij Kličko na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že kroky prezidenta vůči viníkům listopadového brutálního zásahu proti demonstrantům jsou nedostatečné. Janukovyč v pátek odvolal z funkce kyjevského starostu, tři další vysoké funkcionáře policie stíhá.

Podle Klička musí prezident uvolnit z funkce hlavně šéfa vlivné bezpečnostní rady Andrije Kljujeva, který podle opozice o policejním zákroku rozhodl. Zasahující komando tehdy zranilo a zadrželo desítky protestujících lidí.

Opoziční poslanci podle agentury Unian sbírají podpisy kolegů pod petici žádající rezignaci vlády premiéra Mykoly Azarova. Opozice se o vyslovení nedůvěry vládě pokusila už jednou, návrh ale minulý týden v parlamentu nezískal 226 hlasů nutných ke schválení. Nynější petici podle nezařazeného poslance Olese Donije podepsalo zatím 175 zastupitelů.

Smysl petice je ale podle agentury Unian sporný, protože parlamentní regule neumožňují, aby poslanci na jedné schůzi o témže návrhu hlasovali dvakrát.