"Zahajovací koncert byl před třemi týdny vyprodaný, stejně tak už nejsou vstupenky na třetinu turné," řekla ČTK Lenka Netušilová z promotýmu kapely.

Diváci, kterých se do zámeckého sálu vešlo kolem 1500, mohli dění na pódiu sledovat i na velkoplošné obrazovce. Během zhruba dvouhodinového koncertu slyšeli tři desítky skladeb. Bílá s Arakainem připomněla i starší hity jako Metalomanie, Satanica, Slečna Závist, 311 peruť nebo Prospektor. Před hlavním koncertem vystoupily skupiny Absolut Deafers z Ostravy a Menhir z Českých Budějovic. "Kapelat Absolut Deafers bude předkapelou celé série koncertů Arakainu s Bílou," dodala Netušilová.

Arakain s Bílou zahajovali v Polné i své turné k 30. výročí trvání kapely v roce 2012. "Je vidět, že se sem muzikanti rádi vracejí," řekla ČTK mluvčí polenské radnice Martina Nováčková. Pětitisícové město podle ní nemá s podobnými většími akcemi na zámku problém. "V okolí zámku je dostatek záchytných parkovišť, výborně spolupracujeme s policií," dodala mluvčí. Další podobně velká akce by se na zámku měla pořádat v prosinci, kdy tam odehraje jeden z koncertů vánočního turné Petr Bende.

V současné době nejpopulárnější česká popová zpěvačka Bílá s Arakainem vystupovala tři roky v počátcích své kariéry, a poté se vždy po pěti letech zúčastňovala jeho výročních akcí. "Zpívání s touhle kapelou pro mě znamenalo hrozně moc. Nikdy jsem na žádných jiných koncertech nezažila tolik energie, přece jenom na mě chodí trochu jiné publikum," uvedla už dříve Bílá.

Arakain za svoji kariéru vydal zhruba tři desítky nosičů, kterých se prodalo více než 750.000 kusů. Před třemi lety převzal zlatou desku za prodej CD Restart, s úspěchem se setkala i předloňská nahrávka Homo Sapiens..? a loňská Adrenalinum. Skupina vznikla v roce 1982. Debut Thrash The Trash kapela vydala v roce 1990, v roce 2000 získala cenu České hudební akademie Anděl.

bjr mtj