Chile je sice podle statistik OSN zemí s nejmenší mírou kriminality v celé Latinské Americe, zločiny spojené s bankomaty tu však policie v posledních letech řeší stále častěji. Během letošního roku se zločinci pokusili vyloupit či přímo uloupit 367 bankomatů, což se ve 115 případech podařilo. Média informovala o několika případech, kdy lupiči vyhodili bankomat do povětří nebo jej přivázali za auto, vyrvali ze zdi a odvezli.

Vláda proto dekretem tamním bankám přikázala, aby stroje vydávající peníze lépe zabezpečily: například je vybavily kamerami s kvalitním rozlišením, opancéřovaly či obarvily bankovky umisťované dovnitř. Soukromé peněžní ústavy nařízení popudilo a spočítaly, že je tato opatření vyjdou celkem na 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Letos i pod tlakem těchto okolností v zemi ubylo 1000 bankomatů z původních 9000.

Sama prezidentka Michelle Bacheletová pak začátkem prosince oznámila, že některé bankomaty státní BancoEstado, u níž má své účty přes šest milionů obyvatel šestnáctimilionové země, budou nově umisťovány přímo do prostorů policejních stanic.

Média okamžitě přišla s karikaturami policistů, kteří se prý nebudou starat o nic jiného než o doplňování peněz do bankomatů a řešit problémy klientů banky. Tohoto tématu se chytila i opozice, podle níž je rozhodnutí prezidentky nezákonné a omezí akceschopnost policistů.

Vláda se brání tvrzením, že se nové umístění bude týkat jen bankomatů v nejnebezpečnějších lokalitách. Policisté prý navíc nebudou mít s bankomaty žádnou práci až do chvíle, než se některý ze zločinců odhodlá k činu.