"Český národní symfonický orchestr (ČNSO) při zahájení pod širým nebem připomene skladby z filmů a televizních seriálů E. T. Mimozemšťan, Rocky, Dexter, Profesionálové, Pán prstenů nebo Hra o trůny," řekl Sidovský. Pořadatelé na rozdíl od loňského ročníku, který navštívilo 21.000 lidí, nabídnou širší spektrum koncertů včetně hudby k videohrám Video Games Live za účasti ikony herního průmyslu, kytaristy Tommyho Tallarika. Poprvé na Prague Proms vystoupí Buddy Rich Bigband.

Ředitel a zakladatel festivalu Jan Hasenöhrl, který na festivalu sólově zahraje se saxofonistou Branfordem Marsalisem a dirigentem Vincem Mendozou, je přesvědčen, že posluchači nebudou zklamáni. Jeden z vrcholů slibuje představení Disney's Fantasia. Světoznámé dílo kolektivu umělců proslulého Walt Disney Studia bude možné sledovat s využitím moderní technologie s hudbou Čajkovského, Stravinského, Debussyho a dalších v provedení ČNSO pod taktovkou amerického dirigenta Teda Sperlinga.

"Dalším klasickým koncertem si festival připomene americký svátek Dne nezávislosti. O téměř výhradně americký program se postarají Libor Pešek, ČNSO a Jeremy Winston Chorale. Tento sbor se podařilo získat i pro vystoupení v Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, kde zazní gospely, spirituály a klasický repertoár," dodal Sidovský.

Ani letos nebude chybět opera. Symfonický orchestr během večera Opera Gala představí Mariu Luigi Borsiovou, která přednese slavné party z Verdiho a Pucinniho hudby. Pro milovníky jazzu jsou pak připraveny koncerty na Občanské plovárně. Vystoupí například Christian McBride Trio proslavené spoluprací s Dianou Krall, Herbiem Hancockem, Stingem nebo Chickem Coreou.

Vstupenky se prodávají v ceně od 150 do 2000 korun. K dispozici jsou i online na www.pragueproms.cz.