Oprava mlýna a ateliéru bude stát asi devět milionů korun. "Třináctého června bychom v ateliéru rádi v rámci Muzejní noci uspořádali Salon Zdenky Braunerové s bohatým doprovodným programem, dobovým oblečením a víc už neprozradím," řekla Uhlíková. V opraveném ateliéru vznikne trvalá expozice o životě a díle významné české malířky přelomu 19. a 20. století. Na konci letošního roku také začalo u objektu budování protipovodňových opatření.

Zdenka Braunerová měla dobrý kontakt se zahraničním, studovala pařížskou akademii Colarossi, a stala se tak propagátorkou české kultury, zejména pak lidového umění, ve Francii. "Vystavovala vlastně v celé Evropě. Zabývala se též dekorativním uměním, jako je autorské sklo či nábytek," informovala Uhlíková.

Ateliér podle ní ukrývá nejeden skvost, například originální dílo umělkyně, která patřila mezi první profesionální výtvarnice v zemi. "Prezentovány jsou zde vedle obrazů též autentický nábytek rodiny Braunerovy, ukázky knižní tvorby, protože Braunerová byla i ilustrátorka, a návštěvník ateliéru tak získá dojem, jako by autorka právě dokončila své dílo a na chvíli někam odešla.

Příští rok muzeum nabídne návštěvníkům osm velkých výstav trvajících více než dva měsíce. K tomu přibudou další jednodenní akce. Návštěvníci se mohou kromě Salonu Zdenky Braunerové těšit na výstavy Predátoři, Svět hraček, Český plakát, Opus Musivum či přehlídku tvorby Marie Fischerové-Kvěchové. "Za zmínku jistě stojí výstava věnovaná zkříženým osudům mezi Čechami a Francií: Pellé-Braunerová. Začne 23. října a nabalí na sebe konference a další mezinárodní aktivity," uvedla Uhlíková.