"Desítky snímků diváci uvidí v tradičních sekcích - v mezinárodní soutěži, v přehledovém programu aktuálních českých filmů, v sekci experimentálních filmů Labo či v noční Brutal Relax Show," uvedla Janáková. Festival dále uvede dva bloky divácky nejúspěšnějších krátkých filmů z uplynulých deseti ročníků a kolekci nejlepších českých krátkých filmů od roku 1960 po současnost.

"I jubilejní ročník se bude snažit představit ty nejzajímavější krátké filmy z uplynulého roku. Vzhledem k jubileu festivalu se tentokrát trochu i ohlédneme a připomeneme filmy, které patřily v uplynulých ročnících mezi divácky nejúspěšnější. Kompletní program představíme už brzy," dodal programový ředitel Karel Spěšný.

Hlavní část programu, mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů v délce do 30 minut, představí i letos téměř dvacet titulů z celého světa. Vítěz obdrží kromě Hlavní ceny prémii 2000 eur (zhruba 55.000 korun).

Další padesátka krátkých filmů bude uvedena v nesoutěžních sekcích. Svého favorita, který bude oceněn, vyberou i diváci.

Pořadatelem Festivalu krátkých filmů je tradičně Film Servis Festival Karlovy Vary. Realizaci 10. ročníku podpořily Nadace ČEZ a Magistrát hlavního města Prahy. Podrobný program i další informace budou postupně zveřejňovány na www.pragueshorts.com.

Hlavní cenu Festivalu krátkých filmů Praha získal letos v lednu britský snímek The Mass Of Men režiséra Gabriela Gaucheta. Zvláštní uznání získaly Mystérium španělského režiséra Chemy Garcíy Ibarry a francouzský snímek Ještěrky režiséra Vincenta Marietta. Cenu diváků si odnesla australská komedie Julian režiséra Matthewa Moora.