Na tomto koncertě program nazvaný Da Pacem Domine připravil soubor Capella Ornamentata pod vedením Richarda Šedy. "Náš projekt, sestavený především z českých pramenů, je zaměřen i na hudbu na panovnických dvorech v českých zemích. Některé kompozice nebyly české veřejnosti doposud prezentovány," uvedl Šeda.

Zdůraznil také osobnost Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, letos uplynulo od narození tohoto českého spisovatele, šlechtice, válečníka, diplomata, cestovatele a hudebníka 450 let. Z jeho hudební tvorby se zachovalo jen několik skladeb. Jednou z nich je i Maria Kron. Jde o dílo pro sbor na německý text otištěný roku 1604 ve sbírce Rosetum Marianum.

Návštěvníci koncertu se mohou těšit na dobovou hudbu interpretovanou na původní nástroje. "Uslyší netradiční souzvuk cinků (nástrojů oblíbených v 17. století), trombonů a zpěvu v písních z českých kancionálů či graduálů v českém, latinském a německém jazyce," vyjmenoval Františák.

Druhý koncert se uskuteční 22. prosince. "Zájemci uslyší suitu vánočních písní na lidové texty Hej Vánoce, dlouhý noce Otmara Máchy a Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO), operního sboru NDM, souboru Canticum Ostrava a sólistů Marcely Gurbaľové, Veroniky Hajnové, Jaroslava Březiny a Martina Gurbaľa," uvedl Františák.

Dodal, že veřejnosti se při této příležitosti poprvé představí Janáčkův filharmonický sbor mladých působící od letošní sezony při JFO.