"Josefína je moje stará láska, je to krásná role psaná vynikajícím autorem. Moc ráda jsem vklouzla do jejího rozevlátého šatu a rozevlátého slovníku," uvedla herečka na dnešní kostýmové zkoušce. "Teprve teď po teď letech jsem si uvědomila, jaký je to nádherný text. Že má myšlenku, hlavu, patu, oblouk - prostě ten Hubač byl geniální," řekla Bohdalová ČTK. V předchozích verzích hry měla za partnery Petra Haničince a Václava Postráneckého.

Na Jezerce ztvární Napoleona Bonaparta Radek Holub. Generálka je právě jeho příběhem ve vyhnanství na ostrově Svaté Heleny. Sice se stále cítí být císařem, ale je bezmocný a chudý jako kostelní myš. Ženská od rány Josefina Pontiová se stane jeho hospodyní a kuchařkou a kdysi slavný vojevůdce je na ní brzy zcela závislý. Odvážná vdova, již Napoleon ve svých válkách připravil o syny i o vnuky, dokáže často víc než proslulí generálové, a je větší osobností, než někdejší vládce světa.

Podle Bohdalové komedie obsahuje situační i slovní humor, chytrý vtip i dostatek nevtíravé legrace. "Diváci se příběhem mohou bavit, přitom v obecné rovině dojde i na staré známé pravdy: že se v životě vyplatí postavit se ranám osudu, že je dobré říct pravdu v pravý čas a že žádná sláva neroste do nebe," dodala.

V dalších rolích se objeví Petr Vacek, Martin Sitta, Zdeněk Hruška a Zdeněk Maryška v alternaci s Petrem Pelzerem.

Bohdalová nalezla po Vinohradech Na Jezerce novou domovskou scénu. Hraje tu v inscenacích Paní Plukovníková (dosud 170 repríz), Lásky paní Katty (215 repríz) a v příležitostně uváděném pořadu Setkání s Jiřinou Bohdalovou.

Pro Radka Holuba bude postava Napoleona devátou velkou rolí na tomto jevišti. Jsou to například Pavel Malina v Petrolejových lampách, Malvolio ve Večeru tříkrálovém, fráter Timotej v Mandragoře, Jago v Othellovi, Babs v Charleyově tetě, Podkolatov v Ženitbě, Jeppe v Jeppem z vršku či obkladač Mudrc v irské hře Práskni do bot.