"Proč řezaná? Protože poezie i v 21. století má říz, Bohumil Hrabal, který by se letos dožil 100 let, byl fanoušek řezaného piva. A uplyne i 100 let od narození Jiřího Koláře - o jeho vztahu k řezanému pivu toho moc nevíme, ovšem ve své tvorbě řezák papíru jistě využíval," uvedl jeden z organizátorů festivalu Josef Straka ze Společnosti poezie, a také knihovník Domu čtení.

Že básníkům nechybí smysl pro humor, dokumentuje hned první akce 8. listopadu. V rámci pořadu Poezie v letu, který je věnován vzpomínce na 150. výročí narození Antonína Sovy, vystoupí v Juditině věži v Praze 'letka' básníků Jarmila Hannah Čermáková, Olga Stehlíková, Simona Racková, Josef Straka, Jan Sojka, Norbert Holub, Josef Hrdlička a Viktor Špaček. A tematické bude i vstupné - hrstka zrní.

Mezi známá jména, která v rámci Dne poezie vystoupí, patří například Jiří Dědeček, Mirek Kovářík, Kateřina Rudčenková, Jonáš Hájek nebo Tibor Babiczky. Program nenabízí pouze poezii. Třeba zfilmovaná Hrabalova díla mohou diváci shlédnout na večeru Nonstop s Hrabalem ve Frenštátě pod Radhoštěm. "A nezapomeneme ani na děti. Ty čeká vyprávění o poezii, čtení poezie i tvorba koláží," podotkl k programu Straka.¨

Více informací k programu se nachází na www.denpoezie.cz.

Festival Den poezie se každoročně odehrává v desítkách měst celé České republiky a již několik let je počtem akcí nejrozsáhlejším festivalem poezie v naší zemi. Přitom před 16 lety šlo o pouhý jeden den, a to den narození Karla Hynka Máchy, které připadá na 16. listopadu.