Vik patřil k nejvýznamnějším českým grafikům meziválečné doby minulého století. "Když se řekne Karel Vik, tak většině lidí, kteří se zajímají o české výtvarné umění, naskočí adjektivum mistr barevného dřevorytu. Málokdo si ale uvědomuje, že získal v roce 1908 Hlávkovo stipendium za malbu," zdůvodnil Cogan, proč Vika připomínají i jako malíře. Vik maloval portréty, zátiší i krajinu. "Jeho malířský styl se vlivem grafiky proměňoval. Stále výraznější roli v něm hrál pevný obrys, tmavá kontura," uvedl kurátor.

Turnovská výstava nabízí zajímavé srovnání kreseb s výslednými grafikami. "Divák si může uvědomit, že Vik, i když byl grafik, tak nikdy nepřestal být kreslíř a také malíř, jak ukazují vystavené pěkné drobné skici," upozornil Cogan.

Pro návštěvníky výstavy může být také zajímavé, že jsou na ní i málo známá díla výtvarníka, který podstatnou část svého života strávil na Turnovsku. "Díky spolupráci s vnučkou Karla Vika se nám podařilo shromáždit materiál, který z větší části nebyl publikován. Jsou to přípravné kresby ke grafikám, řada obrazů ze soukromého vlastnictví," poznamenal Cogan. Na výstavě může také návštěvník vidět, jak Vik při práci postupoval. Nechybí ani nástroje, které používal jako grafik nebo malíř.

Vika nejvíc proslavily jeho grafiky. Nejznámější jsou knižně publikované cykly barevných dřevorytů Prahy, Českého ráje, Mateřídoušky nebo Slovenska. "Jeho dílo bylo ohromné. Čítá přes 700 položek. Jsou to nejen dřevoryty, ale také hlubotiskové techniky, hodně užíval litografii," řekl Cogan. Výstava potrvá v muzeu do 16. listopadu.