Podle představitelů ostravské galerie jde o letošní nejvýznamnější výstavní počin nejen na území Moravskoslezského kraje, ale i v celé zemi. Prestižní projekt nazvaný Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905‒2013 / Průniky / Střety / Přesahy bude v Ostravě k vidění do 5. ledna.

"Připravovali jsme výstavu ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kurátory po dva roky. Výsledkem je výstižně a zevrubně pojatá expozice, která důkladně mapuje nejenom tvorbu Bohumila Kubišty, ale také jeho vliv na české umění 20. století s přesahem do současnosti," uvedla mluvčí galerie Kateřina Naarová.

Expozice zmapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře a jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho souputníků i pokračovatelů. Prezentováno je 223 uměleckých prací 46 umělců ve všech sálech Domu umění. Z toho je přibližně 130 prací Kubištových. Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek běžně nepřístupná veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než 36 galerií a veřejných institucí z celé ČR. Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie.

K mimořádným dílům patří například Koupání mužů (1911) nebo Svatý Šebestián (1912). "Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána," vysvětlil hlavní kurátor Karel Srp.

Umělecká hodnota vystavovaných děl je nevyčíslitelná, teoretická přesahuje miliardu korun. Právě kvůli jedinečnosti a vysoké hodnotě uměleckých děl výstavu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. "Od pojištění až po praktické zabezpečení a ostrahu, o podrobnostech z pochopitelných důvodů mluvit nemohu," dodal ředitel krajské galerie Jiří Jůza.

Při příležitosti výstavy GVUO vydává ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae dvoudílnou doprovodnou publikaci. První díl nazvaný Bohumil Kubišta / Zářivý krystal odhaluje i dosud neznámé peripetie dobrodružného života Bohumila Kubišty, který zemřel na španělskou chřipku téměř záhy poté, co přežil první světovou válku v roli důstojníka dělostřelectva. Druhý díl je věnován autorům, jejichž tvorba je Kubištou ovlivněna nebo se k němu odkazuje.

Ve dvou výstavních sálech návštěvníci navíc uslyší záznam četby dopisů, které psal Kubišta svým blízkým a příteli Janu Zrzavému v podání ostravského herce Alberta Čuby. Galerie připravuje i pro tuto exkluzivní výstavu vzdělávací programy a výtvarné dílny pro školy i veřejnost, ale také komentované prohlídky s kurátory výstavy.