"Smetanova Prodaná nevěsta vznikla po skladatelově prvotině, tedy po historické opeře Braniboři v Čechách," uvedla mluvčí divadla Eva Ichová. Přestože je opera označená jako komická, její zápletka je vážná, jde o to, že rodiče se po narození svých dětí dohodnou na jejich budoucím sňatku. Diváci tak sledují příběh lásky Jeníka a Mařenky, který i přes všechny komplikace dobře dopadne.

Podle Ichové na rolích v Prodané nevěstě zrály celé generace českých operních pěvců, v Plzni se lidem představí v roli Mařenky Lucie Kašpárková v alternaci s Kateřinou Šmídovou Kalvachovou a Ivanou Veberovou, v roli Jeníka Aleš Briscein v alternaci s Josefem Moravcem a Richardem Samkem, v roli vesnického dohazovače Kecala Jevhen Šokalo a Jan Šťáva a další.

Operu bude z prostor Nového divadla, nejmodernější divadelní budovy v zemi, 2. září od 20:00 přenášet v přímém přenosu Česká televize. Přenos lidé také mohou sledovat nedaleko od Nového divadla, a sice díky velkoplošné projekci ve velkém sále plzeňského společenského domu Peklo.

Nové divadlo je součástí projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015.