"Julian Arahanga nyní připravuje druhou řadu dokumentárního seriálu o Lindauerovi. Seriál nazvaný Behind the Brush by měl být dokončen v průběhu října. My nyní domlouváme s režisérem jeho uvedení rovněž v Plzni pro domácí publikum," uvedla.

Novozélanský filmař, jenž v oscarovém Matrixu ztvárnil postavu Apoca, je známý českému publiku i jako představitel jedné z hlavních postav filmu Kdysi byli bojovníky. V Plzni točil nejen místa spojená s Lindauerem, tedy například Mikulášský hřbitov, na němž byli pochováni malířovi rodiče. Do dokumentu začlenil i Lindauerovy portréty plzeňských měšťanů ze Západočeského muzea, umělcův matriční záznam z archivu a další.

Nejnovější poznatky o plzeňském umělci, které nebyly na Novém Zélandu dosud známy, mu poskytl na kameru ředitel Západočeské galerie Roman Musil, který se Lindauerovým životem a dílem dlouhodobě zabývá a výstavu autorsky připravuje. Podle Musila je u protinožců Lindauerovo dílo považováno za součást národního kulturního dědictví.

Galerie pracuje na přípravě velké výstavy Lindauerových děl, nedávno po dvou letech vyjednávání získala příslib zapůjčení velké kolekce jeho prací. Soubor 45 děl jí půjčí na jaře 2015 Galerie umění v Aucklandu. V Evropě dosud kolekce vystavena nebyla. "Připravujeme vůbec první retrospektivní výstavu a publikaci věnovanou Lindauerovi. Chceme zkompletovat jeho dílo evropské periody a té novozélandské a představit ho jako zajímavého plzeňského rodáka, jenž je v Čechách téměř neznámý, zatímco na Novém Zélandu patří mezi nejpopulárnější umělce koloniálního období," řekl ČTK Musil.

Náročná zahraniční výstava, která má obrovský mezinárodní přesah, je jedním z klíčových projektů galerie pro rok 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.