"Pestrou soutěžní mozaiku, vybranou z více než tisícovky filmů z 35 zemí, letos tvoří příběhy z Austrálie, České republiky, Číny, Dánska, Francie, Islandu, Kanady, Nepálu, Německa, Rumunska, Spojených států, Španělska, Švédska a Velké Británie," uvedla.

Reprezentují 14 zemí, osmnáct osobitých filmařských přístupů a dokazují, jak žánrově pestrý, vtipný, poetický i dramatický dokáže film být. Podle programového ředitele Karla Spěšného jsou i odpovědí na otázku, v čem jsou krátké filmy výjimečné oproti těm celovečerním.

Sekce Panorama představuje filmy, jež bodovaly na prestižních festivalech a v hlasováních národních akademií. Letos uvede snímky, které si jako favority vybraly festivaly v Cannes a Berlíně, dále evropská, americká a britská filmová akademie.

Jedním z nejzajímavějších programů budou sekce prezentující krátkometrážní tvorbu australské skupiny filmařů tvořících ve společné produkcí s názvem Blue Tongue Films. Na kontě mají už 20 krátkých a pět celovečerních filmů a jednu nominaci na Oscara. Sekce uvede 12 titulů, které vznikly od roku 2003 do současnosti.

"Program Polish Shorts uvede pět krátkých filmů z posledních čtyř let, které reprezentovaly polskou produkci na mezinárodních festivalech. Připravila ho Krakowská filmová nadace," uvedla Radka Weiserová z programového oddělení festivalu.

K divácky nejoblíbenějším sekcím patří ta tematická; v letošním roce je sestavena z filmů zachycujících Divné dny, které se nám tak někdy přihodí. Program nabídne například francouzský film Unaven být krásným s Denisem Lavantem v hlavní roli nebo odhalení, s kým že si to přes vysílačku povídá Sandra Bullocková ve svém nejnovějším filmu Gravitace.

Domácí krátkometrážní produkce bývá obvykle zastoupena především studentskými snímky. Letos se kromě těch natočených loni na pražské FAMU a písecké Filmové akademii Miroslava Ondříčka představí také hudební klip Jakuba Šmída, režiséra filmu Neplavci, který zazářil na mezinárodních festivalech. Uveden bude i krátký film režiséra Martina Krejčího Strach. Brutal Relax Show je "půlnoční" program pro diváky se zálibou ve filmech s prvky hororu, trashe či nespoutané imaginace.

Publikum bude moci opět napříč všemi sekcemi vybrat film, který získá Cenu diváků. Vstupenky na jednotlivé bloky budou v prodeji po 80 Kč. Další informaci získají zájemci na webu www.pragueshorts.com.