Případ se stal loni 27. srpna v pražské Michli. Policie obvinila tehdy devětačtyřicetiletého Milana Balamutu, který podle detektivů nejprve ženu polil kyselinou chlorovodíkovou, pak louhem na čištění odpadů a nakonec kbelíkem vody, aby vznikla chemická reakce, jež může způsobit těžkou zdravotní újmu. Poté ji ještě oloupil o kabelku s mobilním telefonem a několika stokorunami.

Policie krátce po útoku vyhlásila po muži pátrání, které bylo poměrně složité, protože s přítelkyní žil pod falešným jménem. Policie tak neměla zmapovaný jeho pohyb za posledních deset let, kdy přebýval u osamělých žen, které neznaly jeho pravou totožnost. Dopaden byl den po útoku v okolí stanice metra Želivského, kde se podle policejních tipů vyskytoval častěji.

Kriminalisté tam muže v podstatě náhodou potkali a zatkli. Soud ho pak poslal do vazby. "Všechno doznal," řekl po dopadení údajného pachatele novinářům vedoucí pražského oddělení loupeží Jiří Zábrodský. Detektivové podezřelého nejprve obvinili z loupeže, za kterou mu hrozilo až 12 let vězení. Žalobci však případ překvalifikovali podle přísnějšího paragrafu.

Podobný útok loni objasnili také policisté v Plzni, kde Jan Dubský podle obžaloby v listopadu 2013 polil kyselinou svojí bývalou přítelkyni Martinu. Případem se tento týden začal zabývat plzeňský krajský soud. Muži hrozí také až doživotní vězení.