Íránský zástupce u Rady OSN pro lidská práva Mohammad Džavád Larídžání bránil svou zemi v debatě o zajištění náboženských svobod a o vykonávání poprav.

Rada připomněla případ šestadvacetileté Rejhany Džabbáriové, kterou Íránci popravili navzdory široké kampani za ušetření jejího života. Příbuzní zabitého muže v desetidenní lhůtě, kterou poskytuje islámské právo, nepřistoupili na dohodu a neudělili jí milost.

To dnes zdůraznil Larídžání. "Nepodařilo se nám dosáhnout odpuštění u obětí (příbuzných zabitého muže). Proto se poprava uskutečnila. I když velmi litujeme života dvou našich občanů, ale trest smrti neboli kisás je specifičnost našeho systému. Myslím, že by se to západní země měly snažit pochopit," řekl.

Prohlásil také, že v otázce lidských práv považuje za "velmi zhoubný názor, že dobré věci se nacházejí jedině v západním společenství, které svět chápe jako Západ a ti druzí".

Popravu Džabbáriové odsoudilo mnoho zemí včetně ČR. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl, že je otřesen popravou ženy, která hájila svou důstojnost a čest. Ministr usmrcení ženy považuje za čin zasluhující nejhlubší opovržení.