Někdejší majitel a jednatel firmy poukazoval na údajné nedostatky v dokazování. NS ale upozornil na to, že justice za několik let shromáždila značné množství důkazů, které řádně vyhodnotila.

"Byla vyslechnuta řada svědků, byly prováděny výslechy obviněných, opatřeny znalecké posudky, zajištěno značné množství dokumentů a dalších listinných důkazů," stojí v usnesení. Muž byl původně potrestán nepodmíněně, verdikt mu loni v listopadu zmírnil odvolací soud. Nyní má ještě možnost podat ústavní stížnost. Musel by však argumentovat porušením základních práv.

Silo na dusíkaté hnojivo, které měli dělníci opravit a zvýšit, se zřítilo v říjnu 2008. Dva lidé zemřeli, další dva byli těžce zraněni zhroucenou konstrukcí a dráždivou chemikálií. Léčili se několik měsíců. Jeden trvale přišel o čich.

V okamžiku havárie bylo v postupně plněné věži už více než 600 tun hnojiva. Plášť sila nevydržel zátěž a prasknul. Firmy, které se na opravě podílely, podle pravomocného rozsudku nepostupovaly přesně podle projektu a nezajistily zátěžovou zkoušku.