Osmatřicetiletý Evans u soudu mimo jiné přiznal, že v letech 2003 až 2010 nelegálně sledoval hlasové zprávy (voicemaily) zhruba dvou stovek významných osobností. Cílem této činnosti bylo získat exkluzivní informace o jejich soukromém životě pro Murdochův NoW a pro nezávislý list Sunday Mirror.

Evans se také přiznal, že dříve křivě vypovídal.

Soudce John Saunders podle agentury AP v odůvodnění verdiktu uvedl, že Evans se dopustil závažných trestných činů, které si zasluhují významný trest odnětí svobody. Nicméně vzal v úvahu Evansovo přiznání viny a pomoc poskytnutou státnímu zastupitelství při procesu vedeném kvůli odposlechům proti bývalému šéfredaktorovi NoW a později mluvčímu britského premiéra Davida Camerona Andymu Coulsonovi.

Mezi velkým množstvím soukromých sdělení, k nimž se Evans nezákonně dostal, byly i vzkazy, které poslala herečka Sienna Millerová svému kolegovi Danielu Craigovi. Tyto voicemaily prozrazovaly jejich romantický vztah.

Londýnský soud začátkem července poslal Coulsona za jeho úlohu ve skandálu do vězení na 18 měsíců. Tresty uložil také dalším čtyřem bývalým pracovníkům NoW, ale výrazně nižší, protože vinu přiznali. Trestu naproti tomu unikla Coulsonova předchůdkyně v šéfredaktorském křesle bulvárního týdeníku Rebekah Brooksová, kterou soudní porota koncem června shledala nevinnou.

Coulson, který jakékoli provinění popírá, vedl vlivný bulvární nedělník v letech 2003 až 2007. Pak nastoupil jako šéf komunikace Konzervativní strany a následně ve stejné funkci přešel po volbách v květnu 2010 za šéfem konzervativců Cameronem do premiérského sídla na Downing Street. Pod sílícím tlakem aféry ale musel post mluvčího předsedy vlády začátkem roku 2011 opustit.

Murdoch nechal nedělník uzavřít poté, co se v červenci 2011 ukázalo, že novináři z NoW odposlouchávali hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové.