Čtyřiačtyřicetiletý muž přišel o život 2. prosince 2013 v garsonce v Narcisové ulici, kterou obýval společně s osmadvacetiletým Moldavanem Veaceslavem Pavlovschim a pětatřicetiletou Ukrajinkou Tetjanou Vorobcovou. Podle obžaloby přišel několik dní předtím na návštěvu dvacetiletý Pavlovschiho krajan, dělník Grigore Sculschi. Čtveřice celý víkend popíjela alkohol.

Žena, která pracovala jako kuchařka v menze Vysoké školy ekonomické, odešla v pondělí ráno do práce. Muži po probuzení pokračovali v pití a pohádali se. Moldavané pak prý surovým způsobem napadli Lotyše a způsobili mu pěstmi, kopáním a dupáním řadu zranění po celém těle. Mrtvolu v noci podle spisu přemístili do nedalekého parku, kde ji ráno našel kolemjdoucí.

Soud se v podstatě ztotožnil s obžalobou i s tím, že muži vraždili zvlášť brutálním a trýznivým způsobem. "V naší zemi je to výjimečný způsob zabití," řekl předseda trestního senátu Petr Hovorka. Podle něj měl soud pro odsuzující verdikt dostatečné množství důkazů.

Příčinou úmrtí byly podle výsledku pitvy tupé rány, které poškozenému zlomily všechny žebra a obratle. Vážná zranění pak oběti poškodila plíce, dýchací cesty nebo krevní oběh. "Usmrcení mohlo trvat několik desítek minut až několik málo hodin," uvedl dnes před soudem soudní znalec Petr Tomášek.

Pavlovschimu se po činu podařilo utéct, pravděpodobně se skrývá v Rusku. Soud mu uložil vyšší trest, protože byl obžalován také z výtržnictví a těžkého ublížení na zdraví, které údajně spáchal loni v říjnu při zmlácení muže v záběhlickém baru.

Sculschi čekal na výsledek soudu ve vazbě. U soudu se hájil tím, že konflikt vyprovokoval Lotyš, kterému vadilo, že se jeho předchozí milenka Vorobcová intimně stýká právě s Sculschim. Proto údajně oba Moldavany napadl nožem. Obžalovaný mu pak prý nůž vzal a dal mu pěstí. Pak prý muže s Pavlovschim postupně bili a řezali. Přiznal se i k uříznutí ucha. Tvrdil ale, že v době, kdy odcházel z bytu, ještě Lotyš žil. Oba útočníci budou po vykonání trestu z Česka vyhoštěni.

Vorobcová je na svobodě. Ženě soud uložil dvouletou podmínku, vraždu totiž neohlásila na policii. Důvodem nenahlášení trestného činu bylo údajně to, že v Česku pobývá už 12 let nelegálně.