"Svobodný právní stát nemůže strpět, aby tajné služby udělaly z lidí pouhé objekty své touhy po získávání informací," řekla při představování výroční zprávy bývalá německá ústavní soudkyně Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová, kterou citoval server Focus. Podle ní nevýrazná reakce vlády na informace o činnosti NSA v Německu ukazuje, že ochrana občanských práv není na dobré úrovni.

Leutheusserová-Schnarrenbergerová také kritizovala rozhodnutí německé prokuratury nezahájit kvůli činnosti NSA v Německu žádné trestní stíhání. Podle ní to je mimořádně špatný signál, který ukazuje, že Berlín nemá zájem situaci řešit a do budoucna zřejmě nezabrání opakování podobných případů.

Podobně se vyjádřil viceprezident Mezinárodní ligy pro lidská práva Rolf Gössner. Činnost NSA označil za útok na samotné základy demokratického státu. "Navíc tento útok nepřišel zvenčí, od extremistických nebo teroristických sil. Přichází zevnitř, jako agresivní, přehnaná imunitní reakce organismu," řekl.

Na činnost NSA loni upozornil bývalý analytik této tajné služby Edward Snowden, který předal médiím informace o její činnosti. Ze zveřejněných informací vyplývá, že NSA shromažďovala data o elektronické komunikaci statisíců lidí po celém světě. Podle Snowdenových dokumentů byli mezi monitorovanými lidmi i vrcholní politici, mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová či její předchůdce Gerhard Schröder.

V Německu vyvolala aféra pobouření a vedla k ochlazení vztahů se Spojenými státy. Německá vláda se v reakci na aféru pokusila vyjednat s Washingtonem smlouvu zakazující vzájemnou špionáž, letos ale němečtí politici přiznali, že se nepodaří dohodu uzavřít.