"Je nám jasné, že nešvar s přetíženými vozidly zcela neodstraníme, ale dali jsme policii alespoň nástroj na kontrolu řidičů a dopravců, který dosud neměla," konstatoval hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Skříňové vozidlo a váhy zakoupilo hejtmanství už v roce 2012, podle šéfa krajské policie Radka Malíře dlouho trvala výběrová řízení na vybavení automobilu a zároveň samotná instalace zařízení, které vyhodnocuje data z elektronické mobilní váhy.

"Žádné lhůty jsme nenatahovali zbytečně. Výběrové řízení trvalo asi půl roku a dalších půl roku trvalo, než se realizovalo vybavení vozu," řekl Malíř.

Krajští policisté si dosud půjčovali dvě speciální vozidla od Centra služeb pro silniční dopravu, které je příspěvkovou organizací ministerstva dopravy. S novou skříňovou dodávkou budou dopravní policisté podle Malíře vyjíždět téměř denně. Mají vytipováno asi deset míst v kraji. Vozidlo budou obsluhovat tři policisté, školení má celkem 18 policistů.

"Preventivní efekt to stoprocentně mít bude. Tím, že jsme si vozidlo pořídili, dáváme jasný signál, že nechceme, aby přetížená vozidla ve špatném technickém stavu jezdila po silnicích Pardubického kraje," dodal Malíř.

Zhruba 30 procent v kraji zkontrolovaných kamionů má těžší náklad, než smí mít. První zvážený kamion dnes přetížený nebyl. S obří cisternou dnes Aleš Pekárek vyrážel do francouzského Lionu. Celkovou váhu naloženého vozidla 48 tun nepřekročil. "Dávají nám tříprocentní toleranci, většinou se do toho vejdu. V chemičkách se nakládá podle hustoty kapaliny, což zhruba odpovídá nějakým litrům a někdy to může být trochu víc," řekl ČTK řidič kamionu.

Váhy policisté položili na rovnou a nepoškozenou silnici. Jakékoliv nečistoty museli nejdřív odstranit, aby zařízení nevykazovalo při vážení odchylky.

"Jsme vybavení nejen na vážení kamionů, kontrolujeme také technický stav vozidel, který bývá v poslední době dost alarmující. Sledujeme také dobu odpočinku posádek nebo přepravu nebezpečného zboží," řekl ČTK dopravní policista Pavel Hajdů.