Pokud Kongres umožní hladké sjednání obchodních dohod, "povzbudí to naše obchodní partnery k tomu, aby dali na stůl nejlepší nabídky", napsali ekonomové, z nichž řada v minulosti působila jako předsedové prezidentské Rady ekonomických poradců. Nelíbí se jim ale to, že řada zákonodárců chce, aby dohody obsahovaly klauzule, které budou státům bránit v "záměrném" oslabování jejich měn.

Ekonomové, mezi nimiž je například poradce prezidenta Ronalda Reagana Martin Feldstein nebo bývalý poradce současného nájemníka Bílého domu Alan Krueger, upozorňují na to, že hodnotu měn ovlivňuje především měnová politika státních centrálních bank. "Pokusy trestat země za údajné manipulace se směnným kurzem by omezily americkou měnovou politiku, což by uškodilo všem Američanům," napsali ekonomové podle agentury Reuters.

Washington se dlouhodobě dívá s podezřením zejména na Čínu, která podle řady zákonodárců uměle stlačuje kurz své měny, aby podpořila svůj vývoz. Často se ale mluví i o Japonsku, zejména poté, co razantní uvolnění tamní měnové politiky v minulých letech prudce snížilo kurz jenu. Některé země ale z manipulací s měnou neoficiálně obviňovaly i samotné USA, když Fed po finanční krizi zahájil nestandardní uvolňování měnové politiky.

Spojené státy nyní pracují na dokončení obchodní dohody v rámci takzvaného Transpacifického partnerství (TPP) se zeměmi na okrajích Tichého oceánu. Prezident Barack Obama chce od Kongresu získat mandát k samostatnému vyjednání konečného textu dohody. Proti tomu se však staví řada zástupců jeho vlastní Demokratické strany.

USA vedou rovněž přípravná jednání s Evropskou unií o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jednání zahájená v červnu 2013 by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.