Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, odepsal 0,06 procenta na 18.214,42 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,15 procenta na 2110,74 bodu, zatímco index Nasdaq si 0,42 procenta připsal a skončil na 4,987,89 bodu.

Cena akcií světově největší veřejně obchodované ropné společnosti Exxon Mobil klesla o více než procento, dolů zamířily rovněž akcie konkurenta Chevron. Cena americké lehké ropy WTI se totiž kvůli stoupajícím zásobám suroviny ve Spojených státech propadla o 5,5 procenta.

Indexy Dow Jones a S&P 500 se navzdory čtvrtečnímu poklesu drží v blízkosti rekordních maxim. Jsou rovněž na cestě k nejprudšímu měsíčnímu nárůstu od října 2011.

Na devizovém trhu se americký dolar vyšplhal na měsíční maximum vůči koši hlavních světových měn. Investoři podle agentury Reuters nadále sázejí na to, že americká centrální banka (Fed) začne v polovině letošního roku zvyšovat úrokové sazby.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních měn, stoupl o 1,1 procenta na 95,269 bodu. Euro vůči dolaru však oslabilo o 1,4 procenta na měsíční minimum 1,1184 USD.

Šéf Federální rezervní banky v San Francisku John Williams ve čtvrtek uvedl, že centrální banka by mohla začít zvyšovat úrokové sazby "někdy v létě, nebo na podzim". Růst úroků by posílil atraktivitu americké měny.

Spotřebitelské ceny v USA se v lednu snížily o 0,7 procenta. Bez zahrnutí kolísavých cen potravin a energie však o 0,2 procenta vzrostly. Je to o něco výrazněji, než očekávali analytici.