Hlavní autobusové spojení Neratovic a Mělníku s Prahou v současnosti není součástí pražské ani středočeské integrované dopravy. "Cílem pilotního projektu je vyzkoušet komplexní řešení veřejné dopravy zapojením všech autobusů i železnice pro obsluhu regionu severně od hlavního města, a to včetně místní MHD v Mělníku a Neratovicích," uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Nově integrované linky z Mělníka a Neratovic budou končit u stanice metra C Ládví, vybrané spoje dojedou až k nemocnici na Bulovce. Posílen bude také provoz dosavadních integrovaných autobusů z Neratovic ke stanici metra C Letňany. "Nový způsob cestování, kdy bude možné na jeden jízdní doklad využívat všechny autobusové i vlakové spoje v oblasti, by měl přilákat nové cestující především z řad uživatelů osobních automobilů, a tím ulevit nejen silnicím na příjezdech do Prahy, ale i rezidentům zejména v severní části metropole, kterým dnes automobily ze středních Čech zabírají cenná parkovací místa," uvedl v tiskové zprávě kraje náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Pravidelní cestující z Mělníka či Neratovic ušetří podle kraje měsíčně kolem tisícikoruny. Ti nepravidelní ušetří také - na jednu jízdenku budou moci cestovat pražskou MHD i příměstskými autobusy nebo vlaky bez nutnosti platit za pražský úsek dvakrát.

Integrace také zjednoduší orientaci v jízdních řádech - autobusové linky budou mít krátké a pravidelné intervaly a navíc pojedou všechny z jednoho místa, odpadne tak váhání, zda jet od jednoho z východů stanice Nádraží Holešovice nebo od metra Ládví. Páteřní linkou pro Neratovice bude číslo 348, do Mělníka pojede rychlíková linka 349 a také páteřní zastávková linka 369 vedená až do Štětí.