Bezpečnostní síly byly přivolány k potyčkám a rvačkám například do obchodů v Londýně a ve městech Dundee, Glasgow či Cardiff. Při nastolování klidu v sedmi velkoprodejnách Tesco v oblasti Manchesteru byli zatčeni tři muži. Jednu ženu tam zranila padající televize.

Kolem 200 nakupujících odmítalo do příjezdu pořádkových sil opustit velkoprodejnu v Middletonu, přestože jim bylo řečeno, že nabízené zlevněné zboží již došlo. Několik klientů se o zboží popralo ve Stretfordu a Hattersley. Jedna žena si v tlačenici v Manchesteru zlomila zápěstí, v Salfordu pak skončil na policejní stanici muž, který vyhrožoval personálu ochodu fyzickým násilím.

Policie uvedla, že incidenty při očekávaných velkých návalech koupěchtivých lidí byly zcela předvídatelné, a kritizovala nepřipravenost bezpečnostních pracovníků v obchodních řetězcích. Vedení řetězce Tesco ujistilo, že návaly davu přerostly v incidenty jen v malém počtu prodejen této britské firmy, která působí i v České republice.

Černý pátek, který je coby nákupní horečka původem ze Spojených států, se stal hlavním nákupním dnem i v Británii. Společnost Visa předpověděla, že Britové dnes jen při platbách on-line utratí pomocí bankovních karet 518 milionů liber (asi 18 miliard Kč), což by znamenalo největší internetové nakupování v Británii za jeden den. Zboží bylo zlevněno v průměru o 40 procent.

"Černý pátek" už znají i v Rusku, i když loňská premiéra, omezená vesměs na internetové obchody, byla spíše rozpačitá: podle BBC se příslušný server zhroutil hned o půlnoci pod náporem milionu návštěvníků, navíc prý ani zboží, ani slevy nebyly až tak atraktivní. A tak zatímco v USA se internetových výprodejů zúčastnilo 130 milionů lidí, v Rusku to bylo jen pět milionů.

Letošní výsledky by ale prý mohly být slibnější, protože vzhledem k oslabování rublu se hodně Rusů obává, že nynější výprodeje jsou poslední šancí pořídit si zboží ještě před zdražením po Novém roce. A tak třeba v klenotnictví Tiffany v moskevském obchodním domě GUM přímo naproti Kremlu vznikali dokonce fronty, alespoň podle podnikatelského listu RBK. Důvodem je prý skutečnost, že část luxusních obchodů ještě do cen nepromítla oslabení rublu.