"Pokud výchovný efekt nemají pokuty v řádu desetitisíců ani v řádu statisíců, tak nám nezbývá nic jiného, než na tu situaci nerezignovat a pokusit se efekt realizovat pomocí pokut v řádu milionů," poznamenal.

Dozorové orgány ministerstva zemědělství se dnes dohodly s Generálním ředitelstvím cel, že budou koordinovat postup kontrol. "Tak abychom dokázali společně zachytit maximum nelegálních dovozů do České republiky a zajistit kvalitu potravin pro naše spotřebitele," řekl předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). Kontroloři se podle něj dohodli na tom, že se v předvánočním období zaměří především na kontrolu dovozů komodit, jako jsou jablka, vepřové či drůbeží maso.

Dovozci živočišných produktů musí od 3. října informovat o dovozu zásilky dva dny předem místo 24 hodin, jak tomu bylo od května 2011. Nově musí dovozy hlásit také importéři vybraných rostlinných produktů. Do formuláře musí uvádět i informaci o předpokládané prodejní ceně výrobku.

Podle Klanici inspektoři SZPI za prvních osm měsíců platnosti nového předpisu prověřili asi 4000 z 20.000 hlášených zásilek. Zjistili například zbytky pesticidů na některých druzích ovoce a zeleniny, špatnou deklarace odrůdy například u brambor a některé další problémy v dokladech a jakosti. Inspekce se při svých kontrolách soustřeďuje také na takzvanou šedou zónu, tedy ty subjekty, které nenahlašují své provozovny ani dovozy.

"Například v minulých dnech jsme v Bruntále objevili velký neregistrovaný sklad potravin, kde bylo přes 18 tun brambor a stovky kilogramů ovoce a zeleniny, které byly neznámého původu, a byly tam navíc hygienické nedostatky," popsal konkrétní případ Klanica.

Šéf SVS Milan Malena dnes zopakoval, že za zhruba dva měsíce od zpřísnění nahlašovací povinnosti pro dovozce nebylo kvůli porušení veterinárních předpisů puštěno v Česku do prodeje 35 tun potravin živočišného původu. Kontroloři zjistili i řadu administrativních pochybení dovozců a výrobců. SVS uložila, zatím nepravomocně, pokuty za celkem 14 milionů korun. Loni za celý rok dosáhly pokuty 24 milionů korun. Mluvčí SVS Josef Duben v tomto týdnu ČTK řekl, že veterináři očekávají, že celkové letošní pokuty výrazně přesáhnou 30 milionů Kč.

Podle připravované vyhlášky ministerstva zemědělství se má od ledna 2015 nahlašovací povinnost rozšířit také na sudové víno, doplňky stravy či mák. Nově má dopadnout také na zahraniční provozovatele pojízdných prodejen, kteří zajíždějí se zbožím do Česka, či různé trhovce.