Výsledek revize je příjemným překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo odhad hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí sníží na 3,3 procenta.

Zpřesněné údaje rovněž ukázaly, že podnikatelské i spotřebitelské výdaje v USA byly ve třetím čtvrtletí vyšší, než se předpokládalo. Tempo růstu exportu nicméně ministerstvo opravilo směrem dolů.

Spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, stouply podle revidovaných údajů o 2,2 procenta. Původně ministerstvo jejich růst odhadovalo na 1,8 procenta. Růst exportu však činil pouze 4,9 procenta namísto původně předpokládaných 7,8 procenta.

Vyhlídky dalšího vývoje spotřebitelských výdajů dnes navíc zastínila zpráva o překvapivém poklesu spotřebitelské důvěry v USA. Organizace Conference Board oznámila, že index spotřebitelské důvěry v listopadu klesl na 88,7 bodu z říjnových 94,1 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od letošního června. Analytici přitom počítali s nárůstem indexu, a to na rovných 96 bodů.

Solidní tempo hospodářského růstu by nicméně podle agentury Reuters mohlo podpořit očekávání, že americká centrální bank (Fed) začne zhruba v polovině příštího roku zvyšovat své úrokové sazby.

V rámci snahy o podporu hospodářského růstu drží Fed základní úrokovou sazbu od prosince 2008 na rekordně nízké úrovni blízko nuly. Centrální banka podporovala ekonomiku rovněž nákupy dluhopisů, v říjnu však ohlásila jejich ukončení.