Jednou z chyb podle Rafaje bylo, že ČSSZ v zadávací dokumentaci stanovila současně požadavky na maximální zdvihový objem válců vozů, minimální výkon motoru a minimální základní objem zavazadlového prostoru v takových hodnotách, že vytvářely neodůvodněné překážky hospodářské soutěže.

"Dále zadavatel porušil zásadu zákazu diskriminace, když nerozdělil zakázku na část spočívající v dodání devítimístných mikrobusů, neboť tím omezil okruh možných dodavatelů," uvedl Rafaj.

ÚOHS v tomto případě vycházel ze zjištění, že devítimístný mikrobus není běžnou součástí nabídek dodavatelů osobních automobilů. Zahrnutí této dodávky do celého tendru mohlo zásadně ovlivnit počet zájemců o zakázku.

Buraňová upozornila, že ČSSZ jako centrální zadavatel poptávala auta pro celý resort práce a sociálních věcí. "Musela při stanovování požadavků vycházet z potřeb nejen svých, ale též dalších pověřujících zadavatelů a podle toho stanovit technické podmínky veřejné zakázky," uvedla. Auta podle ní měla být pořízena v jednom tendru proto, aby bylo možné od dodavatele dostat lepší cenu.

Rozklad ČSSZ nepodá, aby se mohla vypsat nová soutěž. Buraňová upozornila, že podle dosavadních zkušeností rozhoduje ÚOHS o rozkladech v řádu měsíců, někdy to ale trvá i více než rok. "ČSSZ a další pověřující zadavatelé však upřednostňují před hájením svých původně stanovených zadávacích podmínek potřebu všech zadavatelů z resortu MPSV obnovit vozový park a pořídit nová vozidla pro zajištění výkonu svých agend," dodala mluvčí ČSSZ.

Česká správa sociálního zabezpečení otevřené zadávací řízení na dodávku 517 nových osobních aut a mikrobusů vypsala letos v dubnu. Z toho 305 vozidel mělo být podle Buraňové pro Úřad práce, 91 pro ČSSZ, 79 pro Státní úřad inspekce práce a 38 pro ministerstvo práce a sociálních věcí. Po jednom voze měl získat Fond dalšího vzdělávání a tři poskytovatelé sociálních služeb a péče.

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu společnosti Hyundai. V opravném zadání soutěže z letošního září ČSSZ vyčíslila odhadovanou hodnotu zakázky na 190 milionů korun bez DPH.