Podle Nováčika jsou zaměstnanci v případě neúspěchu hodinové stávky ochotni jít do stávky neomezené. O dodatku kolektivní smlouvy se podle něj vyjednávalo 11 měsíců. "Vedení společností nepřijalo ani návrh zprostředkovatele, tak jsme využili veškeré možnosti dané legislativou," řekl Nováčik.

Tafonco a Taforge jsou dceřinými firmami společnosti Tatra Trucks, jíž od loňska patří automobilka Tatra. Samotné automobilky se protesty odborářů dceřiných firem netýkají. Firmy vyrábějí odlitky a výkovky pro Tatru i další zákazníky.

Mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek už ve středu uvedl, že odboráři požadují změny, přestože v obou dceřiných společnostech je uzavřena platná kolektivní smlouva, kterou zaměstnavatel plně dodržuje. Zaměstnavatel podle něj navrhl odborářům v dceřiných společnostech navýšení na principu motivační složky, ale ti trvají na tarifním navýšení mezd. Kolektivní smlouva platná do roku 2015 přitom podle mluvčího výslovně stanoví, že nárůst mezd je možný pouze formou motivační složky.

"Ta kolektivní smlouva je uzavřena na roky 2013 až 2015. My jsme rok 2013 akceptovali a v souladu s její platností jsme otevřeli body, které můžeme takzvaně otevřít i v průběhu těchto let," řekl Nováčik. Tento názor odborářů podle něj potvrdil i zprostředkovatel. Kromě navýšení mezd žádají odbory i opětovné zavedení týdenního rehabilitačního pobytu s poskytnutím pracovního volna pro oprávněné zaměstnance na rizikových pracovištích.

Čírtek uvedl, že podle vedení obou dceřiných společností v současné situaci a s ohledem na zachování pracovních míst není tarifní zvýšení mezd možné. Odboráři s tím nesouhlasí. Z firem se podle nich legální cestou odčerpávají peníze do mateřské společnosti. "Uvedu příklad: Budovy stojí na pozemcích, které vlastní Tatra Trucks. A my za to musíme platit pronájem," řekl Nováčik.

Zaměstnavateli už odboráři oznámili, že pokud se nedohodnou, příští týden půjdou zaměstnanci určitých úseků do stávky natvrdo. "Odvolat stávku se dá vždycky, když se dohodnete. Stále s nimi jednáme, podle výsledků těchto jednání se rozhodneme, jestli ta stávka naběhne tak, jak je navrženo," řekl odborový předák.

Obě firmy mají dohromady téměř 600 zaměstnanců. Souhlas se stávkou podle Nováčika podepsalo zhruba 350 z nich. "Zaměstnavatel dělal obrovský nátlak na zaměstnance do posledních hodin. Jsem opravdu potěšený, že zaměstnanci jdou v tak velkém počtu i přes tyto problémy," řekl Nováčik.

Společnost Tafonco dodává odlitky z litiny, oceli a slitin hliníku firmám z automobilového, stavebního a strojírenského průmyslu. Taforge nabízí široký sortiment výkovků různých hmotností pro automobilovou výrobu i další oblasti. Obě firmy jsou dceřinými společnostmi firmy Tatra Trucks, kterou vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Tatra Trucks v loňském roce zadluženou automobilku Tatra získala v dražbě.