Prodej licence je součástí plánu privatizace, na němž se Atény dohodly s mezinárodními věřiteli Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v rámci záchranného balíku pro zadluženou zemi.

Řecká privatizační agentura HRADF zrušila v srpnu první tendr na 20letou licenci, když dostala jedinou nabídku od firmy Intralot v hodnotě 5,25 milionu eur (144,2 milionu Kč). Tuto částku považovala za neuspokojivou. Nový tendr pak vyhlásila v září.

OPAP, který je podle příjmů jednou z největších sázkových firem v Evropě, nabídl v druhém tendru za licenci 40,5 milionu eur. Překonal tak Intralot, který byl jeho jediným soupeřem.

Jeden ze soudní úředníků, který si nepřál být jmenován, agentuře Reuters řekl, že Intralot podal soudní příkaz požadující zrušení rozhodnutí privatizační agentury o prodeji licence. Firma to odůvodnila porušením pravidel transparentnosti, spravedlivé hospodářské soutěže a rovného zacházení.

HRADF se ke zprávě odmítl vyjádřit. Intralot nebyl k zastižení, aby se zprávě vyjádřil.

Očekává se, že soud projedná věc do poloviny října, uvedla agentura Reuters.

Řecko opakovaně neplní privatizační cíle kvůli nízkému zájmu investorů a byrokratickým průtahům. Do roku 2020 chce získat z privatizace 22 miliard eur, cíl příjmů z prodeje státního majetku pro letošní rok vláda snížila na 1,5 miliardy eur z původních 3,6 miliardy eur.

Řecko loni prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta, kterou vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizací v Řecku od poskytnutí finanční pomoci. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.