Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování klesl o 0,6 procenta na 17.175,73 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,8 procenta na 1994,51 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,1 procenta na 4527,69 bodu.

Nedávná ekonomická data z Číny zaostala za očekáváními, což mnoho analytiků přimělo ke snížení odhadů čínského ekonomického růstu. Čínský ministr financí Lou Ťi-wej v neděli naznačil, že Peking navzdory neuspokojivým údajům o vývoji domácí ekonomiky neplánuje posílit opatření na podporu hospodářského růstu.

Obavy ohledně zpomalujícího růstu druhé největší světové ekonomiky poslaly dolů ceny ropy, což se dnes podepsalo na akciích energetických společností. Trhy nyní čekají na úterní údaj o podmínkách v čínském zpracovatelském průmyslu, který by mohl naznačit, že ekonomická aktivita Číny se zmenšuje.

Náladu na akciovém trhu dnes zasáhla rovněž zpráva o srpnovém poklesu prodeje starších rodinných domů ve Spojených státech.

Na devizových trzích dnes americký dolar rostl k australskému dolaru a k měnám rozvíjejících se tržních ekonomik. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši dalších šesti hlavních světových měn, se po deseti nepřerušených týdenních nárůstech krátce vyšplhal až na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky, zisky ale později odevzdal a nakonec stagnoval. Jednotná evropská měna euro se vůči dolaru kolem 21:30 SELČ pohybovala beze změn na 1,283 USD. Ještě v květnu se přitom její kurz nacházel v blízkosti 1,4 USD.