Jevtušenkov, jehož čistý majetek se podle časopisu Forbes odhaduje na 4,6 miliardy dolarů, se nachází v domácím vězení poté, co jej ruské úřady v úterý obvinily z praní špinavých peněz. Magnát se podle vyšetřovatelů dopustil finančních podvodů v souvislosti s ovládnutím ropné společnosti Bašněfť. Holdingová společnost Sistěma, která Bašněfť ovládá, považuje obvinění za nepodložená.

Akcie Bašněfti se dnes propadly až o více než 20 procent a moskevská burza MICEX obchodování s nimi přechodně pozastavila.

Sistěma kromě Bašněfti ovládá i největšího ruského mobilního operátora MTS a další lukrativní aktiva. Akcie MTS dnes odepisovaly zhruba devět procent, napsala agentura AP.

Ruský svaz průmyslníků a podnikatelů (RSPP), který sdružuje největší ruské boháče, považuje obvinění proti pětašedesátiletému Jevtušenkovi za nepodložená a žádá jeho propuštění na kauci.

Šéf RSPP už v úterý uvedl, že případ vypadá jako Jukos 2. Někdejší šéf Jukosu a bývalý nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl v roce 2003 odsouzen na téměř 11 let vězení za daňové úniky či praní špinavých peněz. Ruský prezident Vladimir Putin omilostnil Chodorkovského po desetiletém věznění loni v prosinci.

Mluvčí šéfa Kremlu podle zpravodajského serveru BBC popřel, že by nejnovější případ měl politický motiv.