Podle dohody zaplatí druhá největší banka ve Spojených státech pokutu 9,65 miliardy USD v hotovosti. Dalších sedm miliard dolarů činí úlevy pro dlužníky, kteří se potýkají s problémy. Banka v rámci dohody přiznala, že prodala rizikové cenné papíry kryté hypotékami za miliardy dolarů, u kterých zatajila důležité skutečnosti o kvalitě podkladových úvěrů. Přiznala rovněž, že zkreslila informace o kvalitě úvěrů prodávaných vládním hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac.

Urovnání sporu s Bank of America je zatím nejvyšší v případě prodeje hypotečních cenných papírů v době před krizí, na jakém se americké ministerstvo spravedlnosti dohodlo. Podobnou dohodu má úřad už s bankami Citigroup a JPMorgan Chase & Co. Banka Citigroup minulý měsíc přistoupila na to, že zaplatí pokutu sedm miliard USD. JPMorgan loni v listopadu zaplatila 13 miliard dolarů.

Úřady vinily ústav Bank of America, že zákazníky náležitě neinformoval o kvalitě podkladových aktiv v balících prodávaných hypotečních dluhopisů. Většinu z nich ale prodávaly ústavy Countrywide Financial a Merrill Lynch, které Bank of America koupila - podle pozorovatelů zčásti i pod tlakem vládních úřadů - za vrcholu krize v roce 2008.

Banka uvedla, že dohoda jí ve třetím čtvrtletí zřejmě sníží zisk před zdaněním o 5,3 miliardy dolarů, což je 43 centů na akcii po zdanění. Ve druhém čtvrtletí zisk banky klesl meziročně o 43 procent na dvě miliardy dolarů. Důvodem byl propad příjmů z hypoték a vyšší náklady na právní spory, které činily čtyři miliardy dolarů ve srovnání s částkou 471 milionů dolarů před rokem. Zisk na akcii se snížil na 18 centů ze 32 centů před rokem.

Akcie banky krátce po zahájení obchodování mírně rostly. Návrh urovnání se objevil již na počátku tohoto měsíce a formální oznámení zvyšuje pravděpodobnost, že banka má již ty největší problémy kvůli hypotékám za sebou. Urovnání totiž ukončí stávající i potenciální budoucí spory kolem hypoték s ministerstvem spravedlnosti, Komisí pro cenné papíry a burzy, Federální společností pro pojištění vkladů, Federálním úřadem pro bydlení a několika americkými státy, a to včetně sporů týkajících se aktivit bank Countrywide a Merrill Lynch.

Případ nepokrývá pokutu 1,27 miliardy USD, kterou bance uložil minulý měsíc soud kvůli podvodu souvisejícímu s nekvalitními hypotečními cennými papíry prodávanými divizí Countrywide. Banka se vůči této pokutě odvolala.

Americké banky prodávaly před krizí, tedy ještě v době realitního boomu, hypoteční cenné papíry, aniž zákazníky dostatečně informovaly o jejich rizicích. Následná hypoteční krize vedla k propadu cen těchto široce prodávaných papírů, což přispělo k rozpoutání globální finanční krize.