Analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk v posledním čtvrtletí loňského roku vzroste na 448 milionů franků. O rok dříve činil 263 milionů CHF.

Hospodaření skupiny nepříznivě ovlivnily právní spory. Kvůli sporům ohledně hypotečních cenných papírů dala skupina v jedné ze svých hlavních činností, investičním bankovnictví, stranou 339 milionů CHF. Další rezervu na právní spory ve výši 175 milionů CHF zaúčtovala kvůli vyšetřování údajných daňových úniků, které zkoumají americké úřady.

Credit Suisse je jednou ze 14 švýcarských bank, na které se zaměřili američtí vyšetřovatelé kvůli tomu, že tyto banky údajně umožňovaly movitým Američanům prostřednictvím tajných kont vyhýbat se placení daní.

Výsledky v investičním bankovnictví zasáhla i ztráta 525 milionů CHF kvůli přesunu nežádoucích investičních aktivit do takzvané špatné banky. Finanční šéf skupiny dnes přitom řekl, že v letošním roce se v souvislosti s těmito přesuny očekávají významné ztráty.

"Rozhodně je pronásleduje minulost... Svým způsobem se to stalo normální. Podobně jako každá jiná banka mají mimořádné náklady," poznamenal analytik Rainer Skierka ze soukromé banky J. Safra Sarasin v Curychu.

Druhá největší švýcarská bankovní skupina oznámila i výsledky za celý rok. Čistý zisk jí vzrostl na 3,07 miliardy CHF, což je více než dvojnásobek oproti zisku 1,35 miliardy CHF za rok 2012.