Fed se 18. prosince překvapivě rozhodl začít omezovat svou krajně uvolněnou měnovou politiku a oznámil, že od ledna sníží nákupy dluhopisů v průměru o deset miliard na 75 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč) měsíčně. Naznačil ale, že klíčová úroková sazba zůstane na nynější prakticky nulové úrovni déle, než dosud sliboval. Šéf Fedu Ben Bernanke navíc tento týden uvedl, že banka je i po nedávném omezení nákupů dluhopisů nadále oddána podpůrné měnové politice.

V letošním třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 4,1 procenta ročně, což bylo nejrychleji za téměř dva roky. V listopadu míra nezaměstnanosti v USA klesla na rovných sedm procent, což je minimum za pět let. Během příštího roku by podle odhadu Fedu mohla klesnout až na 6,3 procenta.

Rosengren již dříve upozorňoval, že by se začátkem omezování nákupů dluhopisů raději počkal až do března. Dnes zdůraznil, že rizika spojená se zachováním nákupů dluhopisů na úrovni 85 miliard dolarů ročně byla relativně nízká ve srovnání s hrozbou růstu počtu nezaměstnaných Američanů. "Neschopnost měnové a rozpočtové politiky zajistit rychlejší hospodářské oživení přináší riziko vzniku dlouhodobého problému s nezaměstnaností," uvedl Rosengren.

pmh