Dohoda ukončila více než rok dlouhá napjatá jednání s americkým odborovým svazem UAW, která podkopávala snahy šéfa Fiatu Sergia Marchionneho o plné propojení zdrojů obou firem. Marchionne se chce s pomocí Chrysleru zbavit ztrát automobilky v Evropě prostřednictvím sdílení technologií, financí a dealerských sítí.

"Zaplatili méně, než trh čekal, a navíc nedojde k žádnému navýšení kapitálu, takže není divu, že akcie letí vzhůru," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků v Miláně. "Uvidíme ještě, jak se to promítne do budoucnosti Fiatu. Ale je to dobrý začátek roku pro firmu, která to má zvláště v Evropě hodně těžké," dodal.

Před 11. hodinou SEČ akcie Fiatu získávaly 13 procent a byly na 6,725 eura, Obchodování s nimi bylo vice než dvojnásobné proti dennímu průměru za minulý měsíc.

Fiat koupil od zaměstnaneckého fondu VEBA spojeného s UAW 41,46 procenta akcií Chrysleru, které dosud nevlastnil. Za zbylý podíl zaplatí 3,65 miliardy dolarů, z toho samotný Fiat dá ze své hotovosti 1,75 miliardy dolarů a zbytek poskytne Chrysler formou mimořádných dividend. Chrysler se navíc zavázal, že po uzavření dohody fondu vyplatí dalších 700 milionů dolarů.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a firmu zachraňovala vláda. Později získal pětinový podíl a kontrolu nad vedením podniku Fiat, který svůj podíl navýšil na 58,5 procenta. Podle dohody z roku 2009 měl Fiat opci na koupi zbylých akcií, které vlastnil fond VEBA, ale dosud se obě strany nedokázaly dohodnout na ceně.