"Jsme si vědomi problémů, se kterými se tradiční tištěné noviny v současnosti potýkají a těšíme se na spolupráci se současným manažerským týmem vedeném Libuší Šmuclerovou, se kterým chceme najít správná strategická řešení," uvedl Křetínský, který je řazen k nejvlivnějším postavám českého byznysu a spolu s Tkáčem působí v Energetickém a průmyslovém holdingu.

Podle serveru Blesk.cz Křetínský během pátečního projevu k zaměstnancům uvedl, že noví majitelé věří v budoucnost společnosti. Jeden z motivačních prvků je podle Křetínského strategicko-komerční. "Spočívá v tom, že - na rozdíl od mnoha jiných - v současné situaci tohoto vydavatelství vidím více příležitostí než problémů," cituje web Křetínského.

Druhý motivační prvek označil Křetínský za principiální. "Na tomto trhu s velkou mírou jistoty proběhne významná konsolidace, která povede k tomu, že na trhu bude pouze několik center, která budou tvořit lokální zpravodajství v tom nejširším slova smyslu. Denně zásobovat lidi informacemi o tom, co se děje. Já jsem přesvědčen, že budeme jedním z nich. A musíme najít správný recept na to, abychom z této konsolidace profitovali co nejsilněji," řekl podle Blesku.cz Křetínský. Vyjádřil prý také víru, že vydavatelství může být za tři roky relativně významnější, než je v současnosti.

Původní vlastník, který je společným podnikem Ringier AG a Axel Springer SE, dnes uvedl, že se nadále chce soustředit na další rozšiřování svého obchodu v Polsku, Srbsku a na Slovensku, kde již zaujímá silné postavení v oblasti digitálního tisku. "Děkuji managementu a pracovníkům v České republice za excelentní a úspěšnou spolupráci v posledních letech. Jsem přesvědčený o tom, že zaměstnanci s příchodem nového vlastníka vykročí do nového roku s velmi nadějnými vyhlídkami do budoucnosti," uvedl šéf Ringier Axel Springer Media AG Mark Dekan.

Oznámená transakce, která ještě podléhá schválení antimonopolním úřadem, je pokračováním trendu ovládání domácích vydavatelů českými vlastníky. Naposledy se tak stalo v případě společnosti MAFRA, která vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny a jež se stala součástí mediální divize podnikatele Andreje Babiše. Miliardář se přitom letos zajímal i o Ringier Axel Springer, z této transakce ale nakonec sešlo.

Křetínský se mezi české miliardáře údajně poprvé dostal poté, co v roce 2009 spolu se skupinou J&T Patrika Tkáče a Ivana Jakaboviče a skupinou PPF založil Energetický a průmyslový holding (EPH). Nyní se podle dostupných informací chystá spolu s J&T odkoupit podíl PPF za 30 miliard korun. PPF v současnosti drží v EPH 44,44 procenta, J&T 37,04 procenta a Křetínský 18,52 procenta akcií.

Ringier Axel Springer CZ je jednou z předních mediálních společností v České republice. Vydává vedle Blesku také tituly Aha! a Sport nebo časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby či Svět motorů. V loňském roce společnosti stoupl zisk před zdaněním o 55 milionů na 498,2 milionu korun. Pomohlo k tomu mimo jiné vyplacení dividendy 141 milionů Kč z dceřiné firmy Ringier Axel Springer Print CZ, jež zahrnuje dvě tiskárny. Celkové výnosy klesly o 8,7 procenta na 2,096 miliardy korun. Hlavní příčinou byl pokles inzertních výnosů a prodaného nákladu vlivem zvýšení DPH.