Příběh Dragon Quest Builders se odehrává v alternativní realitě prvního dílu, který vyšel v Japonsku už v roce 1986. Dragonlord docílil toho, že je země Alefgard celá rozbořená, veškeré stavby byly poničeny a krajem se potulují monstra. Do dění ale zasahuje sám hráč se svým hrdinou, ze kterého se vyklube legendární stavitel.

Hra začíná editorem postavy, který je neuvěřitelně odfláknutý. Rozhodnout totiž můžete pouze o pohlaví, barvě kůže, očí a vlasů své postavy. To je vše. Tak jako tak stvoříte postavičku, která bude vypadat stejně, jako byste se žádným jejím změnám nevěnovali. Pak už ale samotné dobrodružství může začít.

Editor postavy je špatný vtip.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Dostanete se do rozbořeného obydlí, které začnete postupně renovovat. Ve hře totiž nejenom budujete a ničíte, ale i renovujete. Vše je zobrazeno kvádry, stavění je tak přehledné. I když je hra propracovaná a komplexní, není složitá na pochopení, čehož si vážíme. Rychle do hraní zaplujete. A i když hra připomíná Minecraft, je hodně osobitá a originální.

Než ale budete schopni cokoliv postavit, musíte nejdříve získat suroviny. Budete tak kopat v zemi, těžit různé kovy i dřevo. Časem si sestrojíte silnější nástroje i zbraně. V Dragon Quest Builders dojde kromě budování i na boj, který na rozdíl od řadových dílů probíhá v reálném čase.

Souboje probíhají v reálném čase.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Využijete v nich i své stavitelské schopnosti. Před nepřátele můžete postavit zeď nebo vykopat propast. Fandové Dragon Questu si přijdou na své. Bojovat totiž budete se známými monstry jako barevnými slizy, dráčky, kostlivci nebo oživlými stromy. Z padlých tvorů pak nezískáte zkušenosti, ale suroviny.

Jak plyne čas, a vy se stáváte zkušenějším stavitelem, roste i vaše obydlí. Začínáte prostými pokoji s ohněm, s matracemi pak postavíte ložnici, následuje kuchyně na vaření jídla i dílna, kde postavíte mnoho nejrůznějších věci. Do vašeho domova poté zavítají návštěvníci, kteří se možná stanou usedlíky.

Musíte ale pro ně vytvořit vhodné podmínky k soužití. Každá postava má své požadavky, a pokud se u vás zabydlí, přinese také nové dovednosti a další úkoly ke splnění. Někdy se také s postavami seznámíte na svých cestách. Nebude totiž trvat dlouho a díky teleportu se podíváte i na hodně vzdálená místa.

Spáči.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Tam narazíte na nové suroviny a dobrodružství může pokračovat dál. Ve hře nechybí ani cyklus dne a noci včetně spaní. Jakmile se setmí, vylézají ven mnohem nebezpečnější monstra. S potvorami se také budete utkávat při obležení připomínající tower defense. Tyto bitvy však naštěstí spouštíte sami, takže se na ně lze dobře připravit.

Jak plyne čas, zjišťujete, že Dragon Quest Builders je cokoliv, jen ne krátká hra. Než ji dokončíte, uplyne kolem 50 hodin. A to je více než slušná délka. Tohle je navíc hra, která podporuje vaši kreativitu a vyloženě baví. Kombinace RPG a budovatelské hry se prostě povedla na jedničku.

Fotogalerie
26 fotografií

Verze pro Nintendo Switch je na tom navíc technicky slušně. Grafika je stylová osobitým Dragon Quest stylem. Jak v dock, tak v handheld režimu má hra rozlišení 720p. Po připojení k TV běží v 60 snímcích za vteřinu, v ruce je to pak polovina. Hudba je pak spíše nevýraznější. Této hře se prostě těžko něco zásadního vyčítá a my se bavili, tak ani nechceme.

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Skvělá a zábavná kombinace RPG a budování
Desítky hodin životnosti
Známá Dragon Quest monstra
Srozumitelné, přesto s propracovanou hloubkou

 

Minusy:
Chabý editor postavy

 

Infobox
Datum vydání: 9. únor 2018 (Switch)
Platformy: Switch, PlayStation 4, PlayStation Vita
Cena: 1399 Kč (Switch)
Výrobce: Square Enix Business Division 5
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ