Čtvrtý a podle tvůrců závěrečný díl série Batman: Arkham se nese v duchu těch předešlých, je však o poznání více vylepšený, vybroušený a s ještě větší porcí herního obsahu než tomu bylo v předešlé trilogii. To vše poprvé na konzolích nové generace. A že to na ní sluší Batmanovi více než kdykoliv předtím. Textury jsou nesmírně ostré a detailní, animace postav plynulá, částicové efekty dávají výbuchům reálný nádech, na tuhle hru je prostě radost pohledět.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z videohry Batman: Arkham Knight. Youtube.com/Warner Bros. Interactive Entertainment

Příběh je perfektní a skvěle využívá komiksové předlohy včetně všech postav. Strašákovi navíc pomáhá záhadná postava Arkham Knighta, obrněná hi-tech verze Batmana, které leží Temný rytíř pořádně v žaludku a chce se ho za každou cenu zbavit. O koho jde, bude sice fanouškům hned jasné, ale to nic nemění na tom, že jde o důstojného protivníka. Stejně jako Strašák, Tučňák, Dvě tváře, Hádankář a další známí padouši z Gothamu.

Batman na ně ale nebude sám. I když to sám nerad přiznává, někdy potřebuje pomoc. A tak zatímco o technickou stránku věci se stará Orákulum, věrný sluha Alfred a zbrojní mág Lucius Fox, do ulic a do boje vyrážejí Catwoman, Nightwing a Robin. V okamžicích, kdy se zapojují do boje, se budete moci přepnout do jejich kůže a spojit jejich útoky s Batmanovými. Jde o příjemné rozptýlení a komiksový orgasmus pro všechny fandy.

Soubojový systém je přesný, ladný a efektivní.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Herní schéma zůstalo od Batman: Arkham City nezměněno. Jde o komiksovou akci z pohledu třetí osoby, odehrávající se v otevřeném Gothamu. Vystřelit a plachtit se můžete kamkoliv chcete, můžete zkoumat všechna jeho zákoutí. Město je plné vedlejších aktivit, které stojí za to prozkoumat. Ať už jde o záchranu hasičů držených jako rukojmí, řešení detektivních úloh při pátrání po masovém vrahovi nebo řešení Hádankářových puzzlů a hlavolamů.

Bojový systém je uhlazenější více než Batmanovy gumové uši. Byť se téměř pokaždé postaví početné převaze, poradíte si s ní. Batman útočí na všechny světové strany, zasazuje jeden úder za druhým, prokládá je protiúdery, obírá protivníky o zbraně, sem tam je sejme o zeď nebo jinak využije prostředí ve svůj násilný prospěch. A byť nechybí plíživý postup, s nímž je stále zábava likvidovat protivníky zezadu, další destrukce přichází za volantem Batmobilu.

Batmobil lze vyžít na spoustu způsobů.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Poprvé v sérii se projedete v Batmobilu. A je to paráda, tedy povětšinou. Batmanovo vozidlo je obrněné takový způsobem, že cokoliv se mu postaví do cesty, to převálcuje. Je rychlé tak, že klidně zvládne jízdu po stěně nebo stropu. A stisknutím jednoho tlačítka se v bojovém režimu promění v regulérní tank pálící z raketometu i kulometu. Ke slovu přijde i jeho vystřelovací lano, jež využijete i při hlavolamech.

Ano, byť je to k nevíře, Batmobil budete používat i při hlavolamech. Když lano zaháknete za rozbitý výtah, dostanete se dál. Ohnout si můžete silou i silnici, abyste po rozjezdu vyskočili v plné rychlosti ještě dál. Batmobil je skvělý a je radost se v něm prohánět Gothamem. Jenže až se dostanete do nějaké oblasti, která se rázem změní v závodní dráhu jen proto, abyste zase usedli do Batmobilu za každou cenu, bude vás to už trochu štvát.

Fotogalerie
11 fotografií
Jinak lze těžko Batman: Arkham Knight něco vyčítat. Batman se zde prezentuje v plné síle, ukazuje celý svůj arzenál hi-tech vymožeností včetně Batarangu, hackovacího zařízení nebo dálkového ovládání Batmobilu. Tohle je hra, kterou ocení každý příznivec netopýřího muže, stejně jako dobré videohry. Byť má jít o závěr série, za další díl bychom se rozhodně nezlobili.

P.S.: Hru jsme testovali na konzoli PlayStation 4. PC verzi sužují podle ohlasů velké technické problémy, které se však tvůrci zavázali vyřešit. Prodej PC verze byl kvůli nim nakonec pozastaven.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Skvělá akční hratelnost v otevřeném Gothamu
Hratelní Batmanovi pomocníci
Spousta obsahu včetně vedlejších misí
Ovladatelný Batmobil
Správné využití komiksové licence ve všech směrech
Neuvěřitelně detailní a atmosférická grafika

 

Minusy:
Batmobilu je někdy příliš

 

Infobox
Datum vydání: 23. červen 2015
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1099 Kč (PC)
Výrobce: Rocksteady Studios
Vydavatel: Warnes Bros. Entertaiment Interactive
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ