Jodie Holmes si vždy přála být normální dívkou, ale nikdy jí nebyla a ani nebude. Je obdařena darem, podle vlastních slov prokletím, který nezmizí. Její tělo je spojeno s duchem Aidenem, který ji všude doprovází. Hráč může ovládat oba dva a využívat tak nadpřirozených schopností neviditelného společníka hlavní hrdinky.

Videohra, nebo film?

Beyond: Two Souls je v akční adventurou, která exceluje ve vyprávění příběhu, který posouvá kupředu většinou tzv. rychlými událostmi v reálném čase. Jde o videosekvence, jejichž vývoj hráč ovlivňuje mačkáním tlačítek zobrazených na obrazovce. Filmový zážitek z příběhu je tak nepřekonatelný, ale hráč si může občas povzdechnout nad tím, že by raději více hrál, než sledoval, a ve správný okamžik včas zareagoval.

Lineární jízda

Hráč ovládá Jodie i přímo, ale úrovně jsou striktně lineární a nepříliš veliké. Největší pocit ze skutečného hraní budete mít při hraní plíživých pasážích, ve kterých se budete krýt za rohy a neslyšně likvidovat protivníky zezadu. Dojde i na střelbu, ale vše je z herního hlediska zjednodušeno tak, aby byl zážitek z hry co nejfilmovější.

Ellen Page i Willem Defoe byli nasnímáni pomocí technologie motion capture
Autor: Sony

V hlavních rolích Ellen Page a Willem Defoe

Do hlavních rolí byli ostatně obsazeni hollywoodští herci Ellen Page (Počátek, X-Men: První třída) a Willem Defoe (Četa, Ve stínu upíra). Oba nejenom hlavním postavám poskytli svůj hlas a podobu, ale skutečně v Beyond: Two Souls hrají. Díky technologii motion capture byly zachyceny výrazy jejich obličejů i pohyby. Čeští hráči ocení pro lepší pochopení příběhu lokalizaci v podobě titulků.

S Jodie se budete i ukrývat před početnou přesilou
Autor: Sony

Kolečko, křížek, trojúhelník a pořádně zatřást

Při pohybu hrou jsou všechny možné interakce v okolí zobrazeny bílou tečkou a aktivují se pohybem pravou analogovou páčkou v příslušném směru. Poté musí hráč následovat instrukce na obrazovce, mačkat tlačítka, kroužit analogovou páčkou nebo mávat samotným ovladačem DualShockem 3, jehož pohyb zaznamenává gyroskop. Souboje probíhají se zpomalenými vložkami, ve kterých musíte analogovou páčkou zaútočit nebo uhnout ve vyznačeném směru.

Aiden umí škrtit nepřátele
Autor: Sony

Duch, nebo poltergeist?

Hra za Aidena je odlišná. Levituje kolem Jodie, ale nikdy se nemůže vzdálit příliš daleko. Umí pohybovat předměty, zdravit lidi, ovládnout je nebo je po vzoru Darth Vadera uškrtit. Umí také přenést z lidí i předmětů energii na Jodie tak, že dívka uvidí záblesky vzpomínek. Aiden má k Jodie nejenom fyzické, ale i citové pouto, chrání ji a dokáže kolem jejího těla vytvořit i neprůstřelný štít. Beyond: Two Souls disponuje i multiplayerem, ve kterém se dva hráči ujmou rolí Jodie a Aidena.

Willem Defoe v Beyond: Two Souls exceluje
Autor: Sony

Příběh vás pohltí

Příběh se neodehrává chronologicky a přeskakuje z jedné etapy života Jodie do druhé. Jednou hrajete za dospělou ženu, která právě prošla náročným výcvikem v CIA, za chvíli za dospívající a rebelující dívku v pubertě, abyste se poté ocitli v kůži teprve tříletého vyděšeného děvčátka. Právě příběh je nejsilnějším tahákem Beyond: Two Souls. Je plný emocí, zvratů, překvapení i klišé, ale nedokážete se od něj odtrhnout kvůli jeho poutavosti. Postavy, především hlavní hrdinové, jsou nezapomenutelné.

Vzít si život, nebo bojovat dál?
Autor: Sony

Graficky to na PlayStation 3 lépe již nejde

Zažijete strach z duchů v kůži dítěte, těžké dospívání, včetně vyzkoušení alkoholu a marihuany, zoufalství z života mezi bezdomovci, naději na statku s indiány, rande i sex. Emoce ze hry přímo tečou, obličeje hrdinů je jasně ukazují. Kvalita grafiky je na maximální úrovni, nic lepšího již současná generace konzolí předvést nemůže. A to nejenom co se postav, jejich mimiky a animace týče. I prostředí je detailní s ostrými texturami, nechybí částicové anii světelné efekty – prostě radost pohledět. A hudební doprovod efektně vše podkresluje.

Fotogalerie
9 fotografií

Hrajte a zírejte

Beyond: Two Souls někdy dokáže rychlými událostmi v reálném čase prudit. Zvláště když tak budete psát písemku, usínat nebo dělat jinou pro hru nepotřebnou aktivitu. Na druhou stranu se tak více sblížíte s hlavní hrdinkou. Za hrou stojí zkušený tým Quantic Dream, který stojí za herními poklady jako Heavy Rain nebo Fahrenheit, které byly obdobného stylu jako Beyond: Two Souls. I zde hrají některá rozhodnutí klíčovou roli a ovlivňují příběh hry, který může vést k různým koncům. Ani s novinkou však vývojářský tým neselhal. Zahrajte si ji, podlehněte jí a užijte si ji. Je to skvělé dílo.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:
Nezapomenutelný příběh
Fenomenální grafika
Hollywoodští herci s věrnou podobou
Vaše rozhodnutí ovlivňují vývoj příběhu
Originální schopnosti i ovládání Aidena
 
Minusy: 
Někdy by neškodilo více hraní než sledování
Některé rychlé události v reálném čase jsou otravné
Velmi lineární

 

Infobox
Datum vydání:  11. říjen 2013
Platformy: PlayStation 3
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Quantic Dream
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ + CZ titulky